Θεατρο - Οπερα

Η παράσταση «Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος» στο θέατρο Tempus Verum

«Συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί» (Primo Levi)

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος» - Το έργο του Primo Levi γίνεται παράσταση - Στο θέατρο Tempus Verum

«Συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί: Είναι η ουσία των όσων έχουμε να πούμε» (Primo Levi). Ένας θίασος επτά ηθοποιών «σκύβει» πάνω από τη μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Primo Levi «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος».

Περιγράφει τις τότε σκέψεις του. Αναπαριστά στιγμιότυπα και περιστατικά. Και φέρνει στο προσκήνιο τις πιο σύγχρονες ιδέες του PrimoLevi, όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τις συνεντεύξεις του ίδιου και τις σκέψεις των συνομιλητών του, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να αντλήσει πολύτιμα ερωτήματα και συμπεράσματα για τη ζωή και τη «φύση» του ανθρώπου μέσα από αυτήν την «αδιανόητη» θηριωδία, που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε πως έχει συμβεί .

«Για μας η συζήτηση με τους νέους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα καθήκον και ταυτόχρονα σαν κίνδυνο: Τον κίνδυνο να φανούμε αναχρονιστικοί, να μην ακουστούμε.

» Πρέπει να μας ακούσουν, πέρα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, υπήρξαμε συλλογικά μάρτυρες ενός θεμελιώδους και απροσδόκητου γεγονότος, θεμελιώδους ακριβώς λόγω του απροσδόκητου χαρακτήρα του, που κανείς δεν προέβλεψε.

» Συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη, συνέβη το απίστευτο, ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός, που μόλις είχε εξέλθει από την ζωηρή ανθοφορία της Βαϊμάρης, να ακολουθήσει έναν τσαρλατάνο, του οποίου η φιγούρα προκαλεί σήμερα το γέλιο. Και όμως υπάκουσαν και ύμνησαν τον Αδόλφο Χίτλερ έως την καταστροφή» (Primo Levi).

H παράσταση «Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος» - Συντελεστές

  • Κείμενο: Primo Levi
  • Θεατρική διασκευή: DomenicoScarpa, ValterMalosti
  • Μετάφραση: Τζωρτζίνα Λιώση
  • Δραματουργική επεξεργασία: Ο θίασος
  • Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
  • Σκηνικά - Κοστούμια: ΛίλλυΚυριλή
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
  • Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
  • Trailer: Θωμάς Παλυβός
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Αμαλία Κόμινου

Ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου.

Ποιες ημέρες παίζεται το «Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος» στο Tempus Verum

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 20:30

Χώρος: Θέατρο TempusVerum–Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι

Επικοινωνία: 2103425170, contact@tempusverum.com

Η παράσταση «Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος» έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.