Θεατρο - Οπερα

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με 4 θεατρικές παραστάσεις

Παίζονται τώρα στις αθηναϊκές σκηνές και έρχονται να μας ευαισθητοποιήσουν

Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - 25η Νοεμβρίου: Προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις που θίγουν το ζήτημα της έμφυλης βιας                                                                                                

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών είναι η μέρα που έρχεται να υπενθυμίσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αναφορικά με ένα καθημερινό φαινόμενο που μαστίζει την εποχή μας, αυτό της έμφυλης βίας. Ένα φαινόμενο που καταπατά βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών, με τις καταγγελίες για περιστατικά βίας να πληθαίνουν και το φαινόμενο να συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευση ο ΟΗΕ, οι γυναικοκτονίες το 2021 ανέρχονται σε 81.000 παγκοσμίως.

Με αφορμή λοιπόν την 2η Νοεμβρίου, προτείνουμε τέσσερις θεατρικές παραστάσεις που πραγματεύονται ζητήματα έμφυλης βίας, θέτουν σχετικά ερωτήματα, εγείρουν προβληματισμούς και μπορείτε να παρακολουθήσετε στις αθηναϊκές σκηνές.

«Girls & Boys» στο Θέατρο 104 (Black Box)

Από την παράσταση «Girls And Boys». ©Patroklos Skafidas

«Δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη στιγμή που άρχισε να ξεφεύγει το πράγμα μεταξύ μας – θυμάμαι ότι βρέθηκα σε αυτήν την κατάσταση ξαφνικά». Τον συνταρακτικό μονόλογο που αποτυπώνει πως οι ισορροπίες μιας κατά τ’ άλλα φυσιολογικής και συνηθισμένης σχέσης ανατρέπονται και παίρνουν μια απροσδόκητη τροπή ερμηνεύει η Δώρα Παρδάλη σε σκηνοθεσία της Άννας –Μαρίας Στεφαδούρου. Μετά από την συγκινητική αποδοχή του κοινού και των κριτικών το «Girls & Boys», μια παράσταση - «γροθιά» στο στομάχι, παρουσιάζεται για τέταρτη χρονιά. Το έργο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Dennis Kelly αποτυπώνει τη βία, την εξουσία και τις σχέσεις των δύο φύλων μέσα στη σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία. Θέατρο 104 (Black Box), Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Σάββατο & Κυριακή στις 19.00.

«Δεν είναι Παιχνίδι» στο Θέατρο Noūs-Creative space

Από την παράσταση «Δεν είναι παιχνίδι» από την Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Ο χαοτικός ψηφιακός – εικονικός κόσμος κάθε άλλο παρά εικονικές επιπτώσεις έχει στη ζωή των ανθρώπων. Διαδικτυακοί εκβιασμοί, sextortion, revenge porn, cyberbullying και απάτες είναι μόνο μερικές από τις παγίδες που μπορεί να συναντήσει κανείς. Τέσσερις διαφορετικές γυναίκες μεταξύ τους περνούν ένα βράδυ πίνοντας και συζητώντας. Εξομολογούνται ιστορίες που έχουν υπάρξει θύματα ή θύτες μέσω διαδικτύου. Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών  που έχουν εκτεθεί σε κακοποιητικές συνθήκες στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα, σε έμφυλα διαδικτυακά εγκλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε δημόσια διαπόμπευση.  Οι ιστορίες των θυμάτων γίνονται η αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά την δράση απέναντι στο παγκόσμιο φαινόμενο της εποχής. Θέατρο Noūs-Creative space, Τροίας 34, τηλέφωνο κρατήσεων: 6980842423 / 2108237333, Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00.

 «Gaslight: Το Φως του Γκαζιού» στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Από την παράσταση «Gaslight: Το Φως του Γκαζιού»

Ένα έργο που πρωτοπαίχτηκε στο Λονδίνο το 1938 και τα ζητήματα που θίγει παραμένουν τρομακτικά επίκαιρα. Το «Gaslight: Το Φως του Γκαζιού» του Πάτρικ Χάμιλτον, ένα βαθύ και συναρπαστικό μυστήριο, είναι μια τολμηρή απεικόνιση της έμφυλης ψυχολογικής βίας, της αφόρητης πίεσης και της χειραγώγησης που μπορεί να ασκήσει ο ισχυρός στον αδύνατο. Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το αντίτιμο για την παράσταση διαμορφώνεται στην ειδική τιμή των 9 ευρώ για όλα τα εισιτήρια, ενώ μετά το πέρας της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με την ψυχολόγο – νευροεπιστήμονα Έλενα Σπανού για την έμφυλη βία, το gaslighting και την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινόμενων. Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγίου Όρους 16, 2103425637, κάθε Παρασκευή στις 21.00.

«Παιχνιδοποιός» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια 

Η Ραφίκα Σαουίς και ο Γιωργής Παρταλίδης.

Σε μονοπάτια ψυχολογικού θρίλερ βάζει το κοινό στο Μικρό Γκλόρια ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετώντας τον «Παιχνιδοποιό». Το έργο του Χολιγουντιανού ηθοποιού και συγγραφέα Γκάρντνερ ΜακΚέυ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Πρόκειται για την ιστορία της Μωντ Κρίστοφερ, μιας νευροψυχολόγου της αστυνομίας, που ασχολείται εμμονικά με μια ανεξιχνίαστη υπόθεση: ένας παρανοϊκός άνδρας πραγματοποιεί επιθέσεις σε ανυποψίαστες γυναίκες με έναν παράδοξο τρόπο και μετατρέπει τα θύματά του σε άβουλες μαριονέτες. Το έργο, παρ’ ότι επικεντρώνεται στη συμπεριφορά ενός κατά συρροή εγκληματία, δεν έχει διδακτικό χαρακτήρα. Ο ΜακΚέυ σμιλεύει με ακρίβεια τους χαρακτήρες, ορίζει σε βάθος έννοιες και πραγματεύεται τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το θύμα και τον θύτη αλλά και τον ρόλο τους. Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, 2103642334, Σάββατο 21.15 και Κυριακή 20.15