Κοσμος

Το λευκό χαρτί γίνεται σύμβολο πολιτικής ανυπακοής στην Κίνα

«Αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε, αλλά δεν μπορούμε»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κίνα: Τα λευκά φύλλα χαρτιού χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να εκφράσουν την οργή τους – Τι συμβολίζουν

Κάθε κίνημα διαμαρτυρίας έχει το σύμβολό του. Έτσι και στην Κίνα ένα απλό λευκό χαρτί έρχεται να συμβολίσει όλα αυτά που θέλουν να πουν οι διαδηλωτές και δεν μπορούν.

Το απόγευμα της Κυριακής διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Σανγκάη, κρατώντας ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Το ίδιο και στο Πεκίνο, όπου διαδηλωτές κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού σε μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Βίντεο καταγράφει μια νεαρή γυναίκα να περπατά στους δρόμους της Γουζέν με αλυσίδες γύρω από τους καρπούς της και μονωτική ταινία στο στόμα της. Στα χέρια της είχε ένα λευκό φύλλο χαρτί.

Η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους αυστηρούς νόμους για την εθνική ασφάλεια της πόλης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκά χαρτιά, αφού οι αρχές απαγόρευαν συνθήματα και φράσεις που σχετίζονταν με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας του 2019 που οδήγησε σε βίαιη καταστολή.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η χειρονομία δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση των διαφωνούντων, αλλά και μια πρόκληση προς τις αρχές, σαν να τους λένε «θα με συλλάβετε επειδή κρατάω ένα χαρτί που δεν λέει τίποτα;». Ο Τζόνι, ένας νεαρός διαδηλωτής στο Πεκίνο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το κενό χαρτί «συμβολίζει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε».

© EPA/ JEROME FAVRE

H ειδική του BBC για θέματα Κίνας Κέρι Άλεν παρατήρησε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υπερβάλει με τη λογοκρισία στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

«Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις έχουν φιλτραριστεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης», είπε.

Οι αναζητήσεις «κενό φύλλο χαρτιού» και «λευκό χαρτί» εμφανίζουν ελάχιστα αποτελέσματα. Η λογοκρισία έχει προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο, με έναν χρήστη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν φοβάσαι ένα λευκό χαρτί, είσαι αδύναμος μέσα σου».

© EPA/ JEROME FAVRE

Την ίδια ώρα, η εταιρεία παραγωγής χαρτιού Shanghai M&G Stationary αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε αφαιρέσει όλα τα χαρτιά Α4 από τα ράφια για λόγους εθνικής ασφάλειας.

© EPA/ JEROME FAVRE

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ. Οι αρχές κατηγορήθηκαν για τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid που παρεμπόδισαν το έργο της πυρόσβεσης και διάσωσης.

Πηγή: BBC