Κοσμος

Με καταστολή και χαλάρωση περιορισμών απαντά το κινεζικό καθεστώς στις διαδηλώσεις

«Kαρότο και μαστίγιο» από τον Σι Τζίνπινγκ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με συνδυασμό μέτρων καταστολής και κατά περίπτωση χαλάρωση περιορισμών, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να εκτονώσουν την κοινωνική ένταση.
Διαδήλωσεις στην Κίνα © Getty Images/Ideal Image

Kίνα: Μέτρα κατά των διαδηλώσεων από τις αρχές - Σανγκάη και Πεκίνο στο επίκεντρο 

Οι διαμαρτυρίες στην Κίνας κατά των περιορισμών του Covid που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει, για την ώρα, καθώς οι αρχές αρχίζουν να επιβάλλουν μέτρα. Όπως αναφέρει το BBC «με συνδυασμό μέτρων καταστολής και κατά περίπτωση χαλάρωση περιορισμών, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να εκτονώσουν την κοινωνική ένταση». 

Το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία εθεάθη και στις δύο πόλεις να περιπολεί σε περιοχές όπου ορισμένες ομάδες στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram είχαν προτείνει να συγκεντρωθεί ξανά ο κόσμος.

Μια μικρή διαμαρτυρία στη νότια πόλη Χανγκτσόου το βράδυ της Δευτέρας σταμάτησε επίσης γρήγορα, ενώ οι διαδηλωτές συνελήφθησα σύμφωνα με υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκε από το BBC.

Στη Σαγκάη, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και οι πιο προχωρημένες, ως προς τα συνθήματά τους, διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, αστυνομικοί απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους για να εμποδίσουν την επανάληψη των κινητοποιήσεων, κράτησαν κλειστά αρκετά μαγαζιά και πραγματοποιούσαν ελέγχους στα κινητά τηλέφωνα περαστικών. Ταυτόχρονα, όμως, οι Αρχές σε αρκετές περιοχές της χώρας ανακοίνωναν μέτρα χαλάρωσης των δρακόντειων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο πλαίσιο της στρατηγικής του Σι για «μηδενική COVID», που προκάλεσαν την έκρηξη της λαϊκής αγανάκτησης.

Οι Αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα ορθώνουν πλέον πύλες για να εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονται κρούσματα της νόσου και τόνισαν ότι πρέπει να μένουν ανοιχτές οι δίοδοι για την κίνηση ασθενοφόρων και γενικά για τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Ρόλο πυροκροτητή της κοινωνικής αναταραχής έπαιξε η φονική πυρκαγιά στην πόλη Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πολλοί στην Κίνα κατηγόρησαν τις Αρχές, υποστηρίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά της COVID-19 δυσκόλεψαν την πρόσβαση των συνεργείων πυρόσβεσης και διάσωσης στον τόπο της τραγωδίας. Το περιστατικό έδρασε ως καταλύτης για να απελευθερωθεί η συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση για τους μακρόχρονους εγκλεισμούς, με ό,τι αυτοί συνεπάγονται για την κοινωνική ζωή, την οικονομική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία των πολιτών.

Το λευκό χαρτί γίνεται σύμβολο πολιτικής ανυπακοής στην Κίνα

Ως γνωστόν στη Σαγκάη αρκετοί διαδηλωτές κραύγαζαν ζητώντας την παραίτηση του Σι και την απομάκρυνση του Κ.Κ. από την εξουσία, απαιτώντας ταυτόχρονα ελευθερία του λόγου, του Τύπου και της τέχνης. Aκτιβιστές κρατούσαν στα χέρια ένα λευκό φύλλο χαρτί, παραπέμποντας στη λογοκρισία. 

Η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους αυστηρούς νόμους για την εθνική ασφάλεια της πόλης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκά χαρτιά, αφού οι αρχές απαγόρευαν συνθήματα και φράσεις που σχετίζονταν με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας του 2019 που οδήγησε σε βίαιη καταστολή.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η χειρονομία δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση των διαφωνούντων, αλλά και μια πρόκληση προς τις αρχές, σαν να τους λένε «θα με συλλάβετε επειδή κρατάω ένα χαρτί που δεν λέει τίποτα;». Ο Τζόνι, ένας νεαρός διαδηλωτής στο Πεκίνο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το κενό χαρτί «συμβολίζει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ