- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί
Διεκόπη η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πόλη
Ιράν: Ένας μήνας αιματηρών διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν συγκρούσεις σήμερα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, την πόλη Σαγκέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν του βορειοδυτικού Ιράν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην 22χρονη 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.
«Ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τη Μαχσά Αμινί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στα περίχωρα του Σαγκέζ και διαλύθηκαν. Μετά τις διάσπαρτες συγκρούσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Σαγκέζ διακόπηκε για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 10.000.
Iran: With regime blocking all roads to the cemetery where #MahsaAmini is burried, people are heading to her grave on foot, Oct26, 40th day since her death, Saqez, Kordestan. #مهسا_امینی pic.twitter.com/H7CRo4qLAm
— Khosro Kalbasi Isfahani (@KhosroKalbasi) October 26, 2022
Iran’s national protests are entering week six. In Saqez, hometown of Mahsa Amini, thousands of people ignore government road closures to walk to her gravesite on the 40th day of her death. A growing number of young women refuse to wear compulsory hejab. pic.twitter.com/aMsbKz9MGX
— Karim Sadjadpour (@ksadjadpour) October 26, 2022
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια μκο, ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. «Δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ», ανέφερε στο twitter η Hengaw, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν που έχει έδρα τη Νορβηγία.
«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον παρευρισκομένων στην τελετή που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για το τέλος του 40ήμερου πένθους για τη Μασχά... δεκάδες έχουν συλληφθεί», τόνισε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
Αψηφώντας τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας πιστοί συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν όπου έχει ταφεί η Αμινί. Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Ένας μήνας οργής και αιματηρών διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Στις 15 Σεπτεμβρίου, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωστοποιούν ότι μια Ιρανή 22 ετών έπεσε σε κώμα μετά την σύλληψή της στις 13 του ίδιου μήνα στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος υποχρεώνει κυρίως τις γυναίκες να φορούν μαντίλα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η νεαρή γυναίκα «αντιμετώπισε αιφνιδίως καρδιολογικό πρόβλημα». Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας.
Η Μαχσά Αμινί πεθαίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο. Ακτιβιστές βεβαιώνουν ότι δέχθηκε θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι. Η αστυνομία από την πλευρά της βεβαιώνει ότι «δεν υπήρξε σωματική επαφή» με την νεαρή γυναίκα. Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει αποσπάσματα βίντεο από το αστυνομικό τμήμα για να στηρίξει την εκδοχή αυτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε κλοιό οικονομικής πίεσης η χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
Έπειτα από ιατρική εξέταση, εγκρίθηκε η προσωρινή νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα πυρά τους για την ακρίβεια, τη φορολογία και την οικονομική κατάσταση των Βραζιλιάνων
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ κάνοντας λόγο για «σωρό από ψέματα»
Παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι και ο Μελανσόν
Επανήλθαν οι επικοινωνίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Επικοινωνία Δένδια και Τασούλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Χαοτική η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας
«Εγγυημένες συντάξεις» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια 25.000 διαδηλωτών
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.