Κοσμος

Bloomberg: Ο Ερντογάν θέλει και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο από την Ρωσία

To εργοστάσιο του Ακούγιου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία του χρόνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bloomberg: Ο Ερντογάν θέλει και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο από την Ρωσία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © ΕPA

Στα σκαριά και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία από τη Ρωσία

Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να οικοδομήσει το δεύτερο πυρηνικό της εργοστάσιο στη Σινώπη, κάτι που αποτελεί το πιο πρόσφατο σημάδι των στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να απομονώσουν το Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα. Ήταν η τέταρτη συνάτησή τους σε διάστημα μερικών μηνών, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. 

Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία οικοδόμησης ενός νέου εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λικχάτσεφ δήλωσε ότι το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μια «ελκυστική ευκαιρία».

Η Rosatom βρίσκεται ήδη στη διαδικασία οικοδόμησης του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακούγιου στις ακτές της Μοεσογείου, ενώ η πρώτη μονάδα είναι πιθανό να τεθεί σε λειτουργία από το επόμενο έτος. Η εταιρεία συμφώνησε μέσα στο καλοκαίρι να μεταφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο σε μια θυγατρική με έδρα την Τουρκία, παρέχοντας μια ζωτικής σημασίας οικονομική εισροή καθώς ο Ερντογάν πηγαίνει σε εκλογές το 2023.

Εάν το σχέδιο της Σινώπης προχωρήσει, τα δύο εργοστάσια θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρικό, όπως δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν. 

Οι στενές οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία καταγράφονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στις ΗΠΑ σχετικά με τη συμμόρφωση της Άγκυρας με τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.  Η Άγκυρα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις αυτές και έχει δράσει ως αυτοαπουκαλούμενος διαμεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ