- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιστολή Μισέλ στους «27» για το φυσικό αέριο ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Προσωρινό δυναμικό όριο τιμών για το φυσικό αέριο στην ατζέντα
Επιστολή Μισέλ στους «27» ενόψει της Συνόδου Κορυφής – «Ευκαιρία να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα»
Η ενεργειακή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας των ηγετών των 27 κρατών μελών, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (20/10) και την Παρασκευή (21/10).
Στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το επίκεντρο της ατζέντας μας είναι η ενεργειακή κρίση, για την οποία πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως. Ειδικότερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών».
Ο κ. Μισέλ τονίζει «είναι η ευκαιρία» να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα που μπορούν να μειώσουν τις τιμές και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ενός νέου σημείου αναφοράς που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών.
«Περιμένω επίσης να αντιμετωπίσουμε άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τους διαφορετικούς εθνικούς περιορισμούς, θα προσεγγίσουμε εποικοδομητικά τον ενεργειακό μας διάλογο, αντιλαμβανόμενοι το επείγον της κατάστασης στο συλλογικό μας συμφέρον» προσθέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι οικονομικές μας προοπτικές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής μας κρίσης. Ως συνέπεια της συζήτησής μας για την ενέργεια, θα ήθελα να επικεντρωθούμε επίσης στον αποτελεσματικό συντονισμό των απαντήσεων της οικονομικής μας πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».
Στο τραπέζι των ηγετών θα βρεθεί επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Το Κρεμλίνο επέλεξε να κάνει πολλά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης εκστρατείας κινητοποίησης, της ενορχήστρωσης ψευδών «δημοψηφισμάτων» για την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας και της επιδίωξης μιας απειλητικής ρητορικής. Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιάκριτα περιοχές αμάχων. Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν. Στη συνάντησή μας, θα ήθελα να συζητήσουμε τη βοήθειά μας στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας με σκοπό την προετοιμασία της για τον φετινό χειμώνα, καθώς και τη βιωσιμότητα της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειάς μας» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις «δολιοφθοράς» κατά των αγωγών Nordstream, «θα εξετάσουμε επίσης τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας μας για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας».
Στη συζήτηση των ηγετών θα βρεθεί η Κίνα και οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας),που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο σενάρια για «υβριδική επίθεση»
Ο 26χρονος έμεινε για 50 λεπτά πάνω από την κεντρική είσοδο, κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με λεπίδα
Ποιος είναι ο γιατρός που θέλει να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ
Ένας στους τέσσερις είναι από τη Λατινική Αμερική
«Έχουμε τεράστια αποθέματα»
Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Για «πληγές του Φαραώ» κάνουν λόγο οι κάτοικοι
Οι καταγγελίες συγγενών και οι πληροφορίες για ρωσικά δίκτυα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και άλλες πόλεις
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά δεξαμενόπλοιων
Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι εξ επαφής έξω από εστιατόριο
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη για αυτοκίνητο», δήλωσε ο 69χρονος – «Δεν παραβίασε κανέναν νόμο», λέει η αστυνομία
Πώς γνωρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ολλανδικής καταγωγής Μαρί-Φρανς φαν Χελ
Το δημοσίευμα της Mirror - Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα γεννήθηκε το 2011
Στην κομητεία Κάσγουελ
«Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστεί απειλή στα σύνορά μας», ξεκαθαρίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Νέο κεφάλαιο στη νομική περιπέτεια του καταδικασμένου μουσικού παραγωγού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.