Σόιμπλε σε Γερμανούς: «Φορέστε δεύτερο πουλόβερ, πάρτε κεριά και φακούς»
Τι είπε για τον πόλεμο ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Οι δηλώσεις για τον χειμώνα - Οι συμβουλές στους Γερμανούς - Η τοποθέτησή του για τον πόλεμο
Την πειθαρχία των Γερμανών πολιτών ενόψει των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο 80χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε στην γερμανική Bild και συμβούλεψε τους συμπατριώτες του να εφοδιαστούν με κεριά, σπίρτα και φακούς, καθώς δεν αποκλείει την περίπτωση κάποιου μπλακ άουτ το χειμώνα.
«Και δική μας υπόθεση ο πόλεμος αυτός»
Ο Σόιμπλε τόνισε πως η «Δύση δεν θα πρέπει να τρομάζει με τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν αφού απραξία μπορεί να οδηγήσει σε περαίτερω κλιμάκωση. Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι φυσικά μια κόκκινη γραμμή και με τις απειλές του να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ο Πούτιν την γρατζουνάει εδώ και καιρό».
Μάλιστα, ερωτηθείς για την αντίδραση της Δύσης εάν ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών, απάντησε:
«Δεν θα ήθελα να ήμουν καγκελάριος της Γερμανίας αυτή την περίοδο και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης. Είναι σαφές όμως ότι αν κάποιος ενδώσει μία φορά, θα υποχωρεί συνέχεια. Εγώ στη ζωή μου τα πήγα καλά λέγοντας πάντα: όχι, δεν θα γίνω αντικείμενο εκβιασμού».
Ακόμα, για την έκβαση του πολέμου και ενδεχόμενη ήττα του Πούτιν και της Ρωσίας τόνισε πως «αυτό δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει οδυνηρά ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος νόμιζε. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να πούμε: “Πούτιν, άστο! Πληρώνετε υψηλό τίμημα!”
Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι στο τέλος ο Πούτιν θα επιστρατεύσει τη λογική. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι όλοι μας θα υποχωρήσουμε υπό την απειλή του! Δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!.
Κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως παρά τις επιπτώσεις, που όλοι βιώνουμε, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας».
«Βάλτε στην ανάγκη και δεύτερο πουλόβερ»
Για τον προσεχή χειμώνα, ο Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρος. Αν χρειαστεί, οι Γερμανοί θα πρέπει να κάνουν θυσίες.
«Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα».
Όσο για το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ στη διάρκεια το χειμώνα, η συμβουλή του Σόιμπλε είναι: «Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οκτώ μέλη πληρώματος και τρεις επιβάτες, μέλη του προσωπικού του υπουργείου, ανάμεσα στους νεκρούς
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.