Κοσμος

Η πρώτη κατάθεση στη δίκη Γουαϊνστάιν: «Ήθελα να πεθάνω μετά τον βιασμό μου»

Γυναίκα περιέγραψε τη σεξουαλική κακοποίησή της από τον παραγωγό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο παραγωγός ταινιών, κατηγορούμενος για βιασμούς γυναικών, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν
Ο παραγωγός ταινιών, κατηγορούμενος για βιασμούς γυναικών, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν © EPA / ETIENNE LAURENT

Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Η δίκη στο Λος Άντζελες για σεξουαλικές επιθέσεις και η κατάθεση καταγγέλλουσας για τον βιασμό της το 2013

Η πρώτη από τις οκτώ καταγγέλλουσες για βιασμό τους από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν κατέθεσε την Τρίτη στο δικαστήριο του Λος Άντζελες, για όλα όσα υποστηρίζει ότι βίωσε το 2013 και τόνισε ότι μετά τον βιασμό της ήθελε να «καταστρέψει τον εαυτό της».

Η καταγγέλλουσα, μοντέλο και ηθοποιός που ζει και εργάζεται στη Ρώμη, βρισκόταν στο Λος Άντζελες εκείνη την περίοδο για ένα φεστιβάλ κινηματογράφου. Η γυναίκα δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτη όταν βρήκε τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν να της χτυπά την πόρτα αργά ένα βράδυ του Φεβρουαρίου του 2013, αφού τον είχε δει για λίγο νωρίτερα στο φεστιβάλ κινηματογράφου. Μένοντας στο ξενοδοχείο με ψευδώνυμο, είπε ότι δεν είχε ιδέα πώς ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν γνώριζε ακόμη και τον αριθμό του δωματίου της και ότι τον άφησε να περάσει την πόρτα της αρχικά χωρίς να σκεφτεί ότι ο 70χρονος σήμερα παραγωγός είχε κακή πρόθεση. Όπως κατέθεσε, η διάθεσή του άλλαξε γρήγορα, όταν ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν της επιτέθηκε σεξουαλικά. Η γυναίκα, της οποίας η πρώτη γλώσσα είναι τα ρωσικά, είπε ότι τα αγγλικά της ήταν πολύ φτωχά εκείνη την εποχή, αν και έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε, και σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε κακή επικοινωνία.

«Ένιωθα ένοχη που έκανα κάτι ή είπα κάτι που τον έκανε να σκεφτεί ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ μας», είπε η καταγγέλλουσα και περιέγραψε ότι ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν την ανάγκασε να κάνει στοματικό σεξ στο κρεβάτι του ξενοδοχείου της. «Ήμουν κάπως υστερική μέσα από δάκρυα. Έλεγα συνέχεια: όχι, όχι όχι». Ακόμη, είπε στο δικαστήριο ότι φοβόταν σωματικά τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, ο οποίος ζύγιζε κατά 100 κιλά ή περισσότερο παραπάνω από εκείνη, αλλά και ότι είχε ζήσει στο παρελθόν σε κακοποιητικό περιβάλλον. 

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, είπε, «δεν σκέφτηκε ούτε μια σκέψη να τρέξει ή να ουρλιάξει». Ο εισαγγελέας Paul Thompson ρώτησε γιατί δεν το έκανε. «Δεν ξέρω», απάντησε εκείνη. «Λυπάμαι πολύ για αυτό». Επιπλέον, κατέθεσε ότι όταν ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν την πήγε στην τουαλέτα για να τη βιάσει, εκείνη έφερε αντιρρήσεις λεκτικά, κλαίγοντας και λέγοντας «σταμάτα» και «όχι» και κινούνταν έτσι ώστε να του ήταν πιο δύσκολο να επιτεθεί. «Ήθελα να πεθάνω», είπε. «Ήταν αηδιαστικό. Ήταν ταπεινωτικό. Άρχισα να πίνω, να καταστρέφω τον εαυτό μου. Ένιωθα πολύ ένοχη, κυρίως γιατί άνοιξα αυτή την πόρτα».

Η γυναίκα κατέθεσε ότι δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τα παιδιά της μετά το περιστατικό και ένιωσε την ανάγκη να το εξομολογηθεί στον Ρώσο ορθόδοξο ιερέα της. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να καταθέσει ο ιερέας, αλλά εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος το απόρρητο της εξομολόγησης. Η κόρη της γυναίκας, τώρα 21 ετών, πρόκειται να καταθέσει αργότερα.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο δικηγόρος του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν είπε ότι πολλές από τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο πελάτης του ήταν στην πραγματικότητα συναινετικό σεξ που οι κατήγοροί του επαναδιατύπωσαν αφού ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν έγινε αλεξικέραυνο για το κίνημα #MeToo το 2017. Για την περίπτωση της γυναίκας που κατέθεσε την Τρίτη, ο Werksman αρνήθηκε ότι τα γεγονότα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της συνέβησαν.

Μάλιστα, ο δικηγόρος υπεράσπισης Άλαν Τζάκσον ρώτησε τη γυναίκα για τις προηγούμενες δηλώσεις της σχετικά με τον βιασμό και τη ρώτησε γιατί θα παρέμενε σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση και γιατί δεν ανέφερε το περιστατικό στο προσωπικό του ξενοδοχείου.

Η δίκη του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα. Ο 70χρονος παραγωγός ταινιών εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών αφού καταδικάστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2020.

Harvey Weinstein to stand trial for a second time

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ