Κοσμος

Πώς ο Κιμ Φίλμπι κατάφερε να ξεφύγει από την MI5 - Νέα στοιχεία για τον διπλό πράκτορα

Οι αποκαλύψεις 60 χρόνια μετά - Το πρόσωπο «κλειδί»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιμ Φίλμπι
Ο Σοβιετικός κατάσκοπος Κιμ Φίλμπι και το άγνωστο παρασκήνιο της δράσης του © Getty Image / Harold Clements

Κιμ Φίλμπι: Ο ρόλος του Βρετανού διπλωμάτη που κατασκόπευε υπέρ της ΕΣΣΔ και τα αρχεία για τη δράση από το 1962 - Η ανάκριση της Φλόρα Σόλομον και η χαμένη ευκαιρία

Αρχεία από υπηρεσίες πληροφοριών φέρνουν στο νέα στοιχεία για τη δράση του Βρετανού διπλωμάτη και Σοβιετικού κατασκόπου Κιμ Φίλμπι. Όπως αποκαλύπτουν έγγραφα, η ΜΙ5, η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να είχε αποκαλύψει από πολύ νωρίς ότι υπήρξε διπλός Σοβιετικός πράκτορας, αν δεν έχανε την ευκαιρία να θέσει υπό ανάκριση τη φίλη του, Φλόρα Σόλομον.  

Ο Σόλομον, γεννημένος στη Ρωσία από πλούσια οικογένεια, ήταν πρώην εραστής του Αλεξάντερ Κερένσκι, είχε αποκαλύψει στη MI5 το 1962 ότι ο Κιμ Φίλμπι είχε προσπαθήσει να τη στρατολογήσει ως σοβιετική κατάσκοπο το 1937-38. Είναι γνωστό ότι ο Κιμ Φίλμπι ήταν ύποπτος ότι ήταν ο «τρίτος άνδρας» που ενημέρωσε τον Γκάι Μπέρτζες και τον Ντόναλντ Μακλίν, δύο από τους «πέντε του Κέιμπριτζ», το 1951 όταν κατέφυγαν στη Μόσχα. Αθωώθηκε το 1955 και στη συνέχεια εργάστηκε στη Βηρυτό ως δημοσιογράφος για την Observer.

Όσα είχε αποκαλύψει για τον Κιμ Φίλμπι η Φλόρα Σόλομον - Γιατί δεν την πήραν στα σοβαρά

Αυτό που γίνεται σήμερα γνωστό είναι ότι το 1962, η Φλόρα Σόλομον, επιθεωρήτρια κοινωνικής πρόνοιας στο Marks & Spencer και χήρα ενός Άγγλου αξιωματικού του στρατού, πλησίασε την MI5 μέσω του πρώην αξιωματικού της MI5, Victor Rothschild, και αποκάλυψε ότι γνώριζε τον Φίλμπι από τότε που ήταν παιδί και ότι ήταν ερωτευμένοι. Μάλιστα, εξομολογήθηκε ότι, αφού επέστρεψε από την κάλυψη του ισπανικού εμφυλίου, ο Κιμ Φίλμπι την είχε συναντήσει για μεσημεριανό γεύμα σε «πολύ ταραγμένη κατάσταση» και είπε: «Δεν βλέπετε… είμαι 100% από τη σοβιετική πλευρά και είμαι βοηθός τους… Εκτελώ μια τρομερά σημαντική και δύσκολη αποστολή και κινδυνεύω». Η Σόλομον υποστήριξε ότι προσπάθησε να τη στρατολογήσει, αλλά εκείνη αρνήθηκε, λέγοντάς του: «Δεν είμαι τέτοιος τύπος. Δεν με ενδιαφέρει».

Όταν ο πράκτορας της MI5 που της πήρε συνέντευξη τη ρώτησε γιατί δεν είχε εμφανιστεί το 1951, ο Σόλομον απάντησε: «Κοίτα, αν είχες έρθει σε μένα, αν με είχαν προσεγγίσει άμεσα… σίγουρα θα είχα εμφανιστεί».

Σύμφωνα με μια αναφορά του 1971 για την υπόθεση της Stella Rimington, οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ειδοποιηθεί για τον Solomon το 1951-52 ως αποτέλεσμα τηλεφωνικών υποκλοπών στο σπίτι του Κιμ Φίλμπι. Ωστόσο, η Σόλομον κρίθηκε εκείνη την εποχή ως «αβλαβής και αρκετά ασήμαντος». Μάλιστα, η Σόλομον είπε στην MI5 ότι κάποτε συμπαθούσε τη ρωσική υπόθεση, αλλά αυτό άλλαξε με το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Είχε εμφανιστεί το 1962 επειδή ήθελε να αποφορτίσει τη συνείδησή της και επειδή ήθελε με κάποιο τρόπο να εμποδίσει τον Φίλμπι να γράψει άρθρα που, όπως είπε, ήταν βίαια κατά του Ισραήλ.

Στην έκθεσή της, η Rimington, η οποία θα γινόταν η πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια της MI5, αμφισβήτησε τα κίνητρα της Σόλομον να μην εμφανιστεί νωρίτερα.  Ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς «γιατί, έχοντας κρατήσει αυτή την ιστορία τόσο καιρό για τον εαυτό της, την παρουσίασε τη στιγμή που φαίνεται να είναι τόσο σύμφωνη με το ρωσικό ενδιαφέρον», είπε η Rimington, αναγνωρίζοντας ότι λόγω της φθίνουσας ψυχικής κατάστασης της Σόλομον σε μεγάλη ηλικία μάλλον δεν θα μάθαιναν ποτέ.

The British MI6 Agent Turned Russian Spy | Kim Philby | Timeline

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ