Κοσμος

Οι Ουκρανοί μετατρέπουν το μετρό σε καταφύγιο και τραγουδούν (βίντεο)

Πώς δίνουν κουράγιο ο ένας στον άλλον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ουκρανοί τραγουδούν μέσα από το μετρό - καταφύγιο (βίντεο)
Το μετρό στο Κίεβο που λειτουργεί σαν καταφύγιο © Twitter/@nexta_tv

Πόλεμος στην Ουκρανία - Εκρήξεις στο Κίεβο: Ουκρανοί τραγουδούν από το μετρό που λειτουργεί σαν καταφύγιο. 

Το μετρό χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για τους πολίτες του Κιέβου, που έσπευσαν να προστατευτούν μετά τους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν την πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. 

Οι πολίτες φαίνεται ότι δεν έχουν χάσει το φρόνημά τους και τραγουδούν για να δώσει κουράγιο ο ένας στον άλλον. 

Πούτιν: «Είναι αδύνατον να αφήσουμε αναπάντητα τα εγκλήματα του Κιέβου»

«Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε αναπάντητα τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη σκληρή ρωσική απάντηση με τους πυραύλους εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Ρωσία προς τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Μάλιστα, τόνισε πως «το Κίεβο τοποθετήθηκε, πλέον, στο ίδιο τραπέζι με τους τρομοκράτες».

Επιπλέον, σημείωσε πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν πραγματοποιήσει τρία τρομοκρατικά χτυπήματα στο πυρηνικμό εργοστάσιο του Κουρσκ.

Για τον σκοπό αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως επιχειρήθηκαν το πρωί της Δευτέρας χτυπήματα σε ουκρανικές υποδομές, στρατιωτικές, επικοινωνιακές και ενεργειακές, με όπλα υψηλής ακρίβειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τα αποτελέσματα της επίθεσης σε στόχους στην Ουκρανία.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά εάν οι ουκρανικές αρχές συνεχίσουν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις. «Τα δεδομένα των εγκληματολογικών και άλλων εξετάσεων, καθώς και οι επιχειρησιακές πληροφορίες, δείχνουν ότι η έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου είναι τρομοκρατική ενέργεια. Μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή των κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ρωσίας. Είναι επίσης προφανές ότι οι οργανωτές και οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες».

Ουκρανία - Εκρήξεις: 8 νεκροί και 24 τραυματίες

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες είναι ο απολογισμός μετά τον βομβαρδισμό της ουκρανικής πρωτεύουσας και πολλών πόλεων της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Κίεβο στοχοθετήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν πολλά ασθενοφόρα στο κέντρο της πόλης να κατευθύνονται προς το μέρος όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Μεγάλες στήλες καπνού ήταν ορατές, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν δύο νέες εκρήξεις. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Από τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί του Κιέβου επλήγησαν κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της «κρίσιμης σημασίας υποδομής» της πόλης.

Ο Κλίτσκο διευκρίνισε επίσης στην ανάρτησή του στο Telegram ότι πολλές εκρήξεις συγκλόνισαν την συνοικία Σεφτσενκίφσκι του Κιέβου σήμερα το πρωί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα ωστόσο με την αστυνομία του Κιέβου, τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Τα περισσότερα πλήγματα ήταν στο κέντρο της πρωτεύουσας», διευκρίνισε η αστυνομία στη σελίδα της στο Facebook. «Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι 12 τραυματίστηκαν. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν».

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu, το οποίο είχε διευκρινίσει νωρίτερα επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πέραν του Κιέβου εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, σύμφωνα με το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ