Κοσμος

Αντιαεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο - Καταρρίφθηκαν ρωσικοί πύραυλοι

Όσα δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκo

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιαεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο - Καταρρίφθηκαν ρωσικοί πύραυλοι
Κίεβο © EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο

Οι συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν «πολλούς ρωσικούς πυραύλους» πάνω από το Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, λίγο αφότου ήχησαν οι σειρήνες.

«Ο αντιαεροπορικός συναγερμός δεν έχει λήξει. Παραμείνετε στα καταφύγια. Η αντιαεροπορική άμυνα εξακολουθεί να είναι εν δράσει», διευκρίνισε ο Κλίτσκο στο Telegram.

Από τη Δευτέρα, η ουκρανική πρωτεύουσα έχει δεχθεί επίθεση πολλές φορές από ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη καμικάζι. Οι επιθέσεις αυτές που είχαν στόχο κυρίως ενεργειακές υποδομές προκάλεσαν πέντε θανάτους μεταξύ των οποίων μίας εγκύου τη Δευτέρα και άλλων τριών αμάχων χθες, Τρίτη.

Λίγο πριν από τις εκρήξεις, ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολέξιι Κουλέμπα, είχε ανακοινώσει πως η αντιαεροπορική άμυνα είχε ενεργοποιηθεί στη ζώνη αυτή.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιοχής Βίνιτσα (νοτιοδυτικά) δήλωσε πως η περιοχή αυτή τέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών πυραύλων και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέρριψε δύο ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή Τσερνίχιβ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ιρανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εξερράγη στο Τσερνίχιβ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.

Ουκρανία - Σε καταφύγιο στο Κίεβο ο Νίκος Δένδιας

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκονται σε καταφύγιο στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. 

Η επίσκεψη αυτή είναι η τρίτη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς έχει ήδη μεταβεί δύο φορές στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό.

Το Κίεβο καταδικάζει την κήρυξη από τον Πούτιν «στρατιωτικού νόμου» σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, απέρριψε την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών».

«Η εφαρμογή του "στρατιωτικού νόμου" σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως μια ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών από μια ακόμη "ανασύνταξη"», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και το τέλος κατοχής των εδαφών μας», έγραψε.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, που προσάρτησε μονομερώς η Μόσχα τον περασμένο μήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ