Κοσμος

Το Κίεβο ανακοίνωσε την ανακατάληψη πέντε τοποθεσιών στη νότια Ουκρανία

Συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Κίεβο ανακοίνωσε την ανακατάληψη πέντε τοποθεσιών στη νότια Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ/POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακατάληψη πέντε τοποθεσιών στη Χερσώνα - Έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τις ρωσικές πέντε τοποθεσίες στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας, όπου η Ουκρανία διεξάγει μια αντεπίθεση, κάνοντας τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν σε μια περιφέρεια την οποία η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν άλλες πέντε τοποθεσίες στην περιοχή του Μπέρισλαβ της περιφέρειας της Χερσώνας: Νοβοβασίλιβκα, Νοβογκριγκόριβκα, Νόβα Καμιάνκα, Τριφόνιβκα, Σερβονέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση σ' αυτή την περιφέρεια την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας ελέγχουν από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Αφού συνάντησε ισχυρή ρωσική αντίσταση, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε στις αρχές Οκτωβρίου διόλου αμελητέα κέρδη στην περιφέρεια αυτή, κυρίως στην όχθη του Δνείπερου, νότια της βιομηχανικής πόλης Κρίβιι Ριγκ.

Στην περιφέρεια αυτή, το Κίεβο στοχοθέτησε επανειλημμένα γέφυρες ώστε να διαταράξει τον επιμελητειακό ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Η περιφέρεια της Χερσώνας είναι μία από τις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τις οποίες προσάρτησε η Μόσχα με μια απόφαση που καταγγέλθηκε από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Ουκρανία: Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ερευνώνται ως πιθανά εγκλήματα πολέμου

Σημειώνεται ότι εισαγγελείς της διεθνούς ομάδας ερευνών Atrocity Crimes Advisory (ACA) ερευνούν ως πιθανά εγκλήματα πολέμου τις συνεχιζόμενες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους.

Από τις επιθέσεις της Δευτέρας – τις σφοδρότερες που έχει εξαπολύσει η Μόσχα από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία -- σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, ενώ το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας υπέστη σοβαρές ζημιές.

Άλλες αεροπορικές επιδρομές χθες Τρίτη κόστισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους στην πόλη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, και βύθισαν στο σκοτάδι μέρος της Λβιβ στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ερευνητές μετέβησαν σε διάφορες περιοχές του Κιέβου και εξέτασαν τις ζημιές που έχουν υποστεί μη στρατιωτικές υποδομές, επεσήμανε ο Βρετανός δικηγόρος Νάιτζελ Ποβός, επικεφαλής εισαγγελέας της ACA, η οποία συστάθηκε από την ΕΕ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και βοηθά τους Ουκρανούς εισαγγελείς στις έρευνές τους.

«Επισκεφθήκαμε όλες τις περιοχές στο Κίεβο χθες», πρόσθεσε.

«Οι επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών φαίνεται ότι είχαν μηδαμινές επιπτώσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τεράστιες στην υγεία, τα δεινά και την εξάπλωση του φόβου μεταξύ των αμάχων, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», τόνισε ο Ποβός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ