Κοσμος

«Shahed – 136», ποια είναι τα ιρανικά drones που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να βομβαρδίζουν την Ουκρανία

Τι σημαίνει το όνομα – Τα χαρακτηριστικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα ιρανικά drones που χρησιμοποίει ο Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία
© mezha.media

Η Ρωσία χτυπά θέσεις του ουκρανικού στρατού με ιρανικά drones - Η χρήση τους και το παρελθόν τους 

Λέγονται «Shahed – 136» και είναι το μυστικό όπλο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Συγχρόνως όμως αποτελούν και «ένδειξη αδυναμίας»: Στερημένος από δικά του μέσα, ο ρωσικός στρατός κατέφυγε και σε αυτά τα «Shahed – 136», drones ιρανικής κατασκευής, για να βομβαρδίσει την περασμένη Δευτέρα το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Ο ένας απολογισμός λέει πως από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους 11 πολίτες και 89 τραυματίστηκαν. Ο άλλος, πως από τους 89 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ουκρανίας καταρρίφθηκαν οι 43, ενώ από τα 24 drones «έπεσαν» οι 13.

Αυτή πάντως θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, 32 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ενώ άλλα 8 έχει συμφωνηθεί να παραδοθούν πριν από τις 14 του ίδιου μήνα.

Τι είναι όμως αυτά τα «Shahed – 136»; Τα Shahed, που σημαίνει μάρτυρας στα φαρσί, κατασκευάστηκαν από την Aircraft Manufacturing Industrial Company ( HESA). Το σχήμα τους παραπέμπει σε Δέλτα, το οποίο φτάνει τα 3,5 μέτρα σε μήκος. Το ανάπτυγμα των φτερών αγγίζει τα 2,5 μέτρα, ενώ το βάρος υπολογίζεται στα 200 κιλά. Η μύτη του περιλαμβάνει πυροκροτητή καθώς και τα απαραίτητα οπτικά μέσα για χτυπήματα ακριβείας. Συνήθως απογειώνονται από φορτηγά με την ταχύτητά τους να φτάνει τα 185 χιλιόμετρα την ώρα.

Για τις ανάγκες της επιχείρησης, ο ρωσικός στρατός τα μετονόμασε σε «Γεράνι-2». Οι Ρώσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτά τα drones για να αναχαιτίσουν την αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο. Εμφανίστηκαν ξανά στην Οδυσσό στις 25 Σεπτεμβρίου όπου κατέστρεψαν κυβερνητικό κτήριο. Στις αρχές Οκτωβρίου χτύπησαν στη Βίλα Τσέρκβα, μεγαλύτερη πόλη στην περιφέρεια του Κιέβου, αλλά ήταν εκεί που ένα από αυτά καταρρίφθηκε.

Συντρίμμια ενός ιρανικού drone Shahed-136 που μετονομάστηκε σε Geran-2 και βρέθηκε στην περιοχή του Χαρκόβου
Συντρίμμια ενός ιρανικού drone Shahed-136 που μετονομάστηκε σε Geran-2 και βρέθηκε στην περιοχή του Χαρκόβου © mezha.media

Ένα δεύτερο «Shahed – 136» έπεσε στην περιοχή του Κουπιάνσκ. Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας κάνουν λόγο για ένα «drone – καμικάζι». Η χρήση τους από τους Ρώσους δεν αποτελεί έκπληξη – είχε προαναγγελθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν εξάλλου ότι αντιπροσωπεία των Ρώσων είχε επισκεφθεί το περασμένο καλοκαίρι το αεροδρόμιο Καχάν, νοτίως της Τεχεράνης, για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη των drones Shahed-191 et Shahed-129.

Οι πληροφορίες πάντως ήθελαν τους Ρώσους να μην μένουν απολύτως ευχαριστημένοι. Τα ιρανικά drones είχαν στο μεταξύ χρησιμοποιηθεί από τους αντάρτες της Υεμένη ενάντια στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με πληροφορίες από Monde, Washington Post

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ