Κοσμος

Πυρηνικά προς την Ουκρανία μεταφέρει η Ρωσία - Το βίντεο με το ρωσικό τρένο

Ποια είναι η τορπίλη «Ποσειδώνας» και γιατί ανησυχεί το ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τρένο με τον εξοπλισμό για τα πυρηνικά και το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod που μεταφέρει την τορπίλη «Ποσειδώνας»
Το τρένο με τον εξοπλισμό για τα πυρηνικά και το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod που μεταφέρει την τορπίλη «Ποσειδώνας» © Telegraph/YouTube | EPA

Το τρένο με τα πυρηνικά με κατεύθυνση προς την Ουκρανία - Η τορπίλη «Ποσειδώνας», το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod και η πιθανή δοκιμή στη Σιβηρία 

Πυρηνικά προς την Ουκρανία μεταφέρει η Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Μετά την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν κλιμάκωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπολύει απειλές για χρήση πυρηνικών.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media δείχνει ένα ρωσικό κομβόι να μεταφέρει προς τα σύνορα με την Ουκρανία εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν. Οι εικόνες με το ρωσικό κομβόι που μεταφέρει τον επίμαχο εξοπλισμό, δημοσιεύονται ένα 24ωρο μετά την προπαγάνδα από τη ρωσική τηλεόραση για τα πυρηνικά του Πούτιν.

Καρέ καρέ η μεταφορά πυρηνικών προς την Ουκρανία

Τα στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται πάνω σε ανοιχτά βαγόνια τρένου σε περιοχή στην κεντρική Ρωσία. Πρόκειται για εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ασφάλεια, την τεχνική συντήρηση, τη μεταφορά και τη διάθεση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για εξοπλισμό που ανήκει στη 12η Διεύθυνση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας» εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής, Κόνραντ Μουζίκα. «Η διεύθυνση αυτή είναι υπεύθυνη για πυρηνικά πυρομαχικά, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά τους και τη διάθεσή τους στις κατά τόπους μονάδες» προσθέτει, γνωστοποιώντας ότι διαχειρίζεται περισσότερες από 10 κεντρικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για πυρηνικά όπλα. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη νέα ήττα από τους Ουκρανούς στο Ντονέτσκ και την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν, ο Τσετσένος Καντίροφ πρότεινε στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία.

Πιθανή μια πυρηνική δοκιμή από τη Ρωσία στη Σιβηρία

Με τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ρίξει πυρηνικά η Ρωσία στο Ντονμπάς, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει κάποια δοκιμή εξελιγμένου πυρηνικού όπλου σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στη Δύση ότι ο Πούτιν δεν μπλοφάρει.

Δημοσίευμα στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι αναμένουν δοκιμή στη Θάλασσα του Κάρα, βόρεια από τη Σιβηρία.

Η τορπίλη «Ποσειδώνας», το πυρηνικό «Όπλο της Αποκάλυψης» που μπορεί να δοκιμάσει ο Πούτιν

Την ίδια στιγμή άρθρο στους βρετανικούς Times αναφέρεται στην πανίσχυρη τορπίλη «Ποσειδώνας» (Poseidon), που μεταφέρει το υποβρύχιο Belgorod και το οποίο έχει αποχωρήσει από ναυτική ρωσική βάση στην Αρκτική -εξέλιξη που σήμανε συναγερμό στο ΝΑΤΟ.

Ευρύτερα γνωστό στα στρατιωτικά επιτελεία της Δύσης ως «Το Όπλο της Αποκάλυψης», ο «Ποσειδώνας» είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) με μια πυρηνική κεφαλή στη μύτη του, που μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας πριν εκραγεί, πυροδοτώντας πυρηνικό τσουνάμι ύψους 450 μέτρων, πνίγοντας ολόκληρες παραθαλάσσιες περιοχές.

'Doomsday' submarine enters Putin's Navy; Nuclear torpedo the size of a school bus | Explained

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο Ρωσίδα παρουσιάστρια είχε αναφέρει σε ρωσικό κανάλι πως «έπρεπε να χτυπήσουμε με πυρηνικά στην κηδεία της Ελισάβετ».

Με πληροφορίες από Telegraph/Times/La Repubblica

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ