Κοσμος

Ζελένσκι σε Πούτιν: «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ σκληρή - Ασήμαντα τα δημοψηφίσματα»

Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι © PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για «σκληρή απάντηση» της Ουκρανίας στα παράνομα δημοψηφίσματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τη Μόσχα για μια «πολύ σκληρή» απάντηση, στην περίπτωση που η Ρωσία προσαρτήσει τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, δεν αναφέρεται σε μια ειδική τελετή που είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή (30/9) στο Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκειά της ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει συμφωνίες για την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία. «Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», είπε ο Ζελένσκι.

Οι χώρες της Δύσης έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Τα ρωσικά δημοψηφίσματα... παρωδία σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

Οι Αρχές στις -υπό ρωσική κατοχή- περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής. Ειδικότερα, τα ποσοστά στα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών ήταν σταλινικά.

Όπως καταγγέλθηκε, ένοπλοι πήγαιναν πόρτα πόρτα και ζητούσαν από τους πολίτες να ψηφίσουν. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας εξπρές δεν υπήρχε κανένας διεθνής παρατηρητής, την ώρα που δεν σταματούσαν οι καταγγελίες για παρατυπίες και λάθη στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα «παράνομα» και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Ζελένσκι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας για αύριο, Παρασκευή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Σέρχι Νικιφόροφ ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση στο Facebook. «Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας για αύριο. Η ατζέντα και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα» ανέφερε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ