Κοσμος

«Νεκρό» το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο για τους υδρογονάνθρακες, δηλώνει ο Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκλείει συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Πράγα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία και Λιβύη υπογράφουν το σύμφωνο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες
Τουρκία και Λιβύη υπογράφουν το σύμφωνο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες @MevlutCavusoglu/Twitter

Γιάννης Οικονόμου για σύμφωνο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη - Το παρασκήνιο πίσω από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Το νέο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο για τους υδρογονάνθρακες δεν έχει καμία νομική ισχύ, στερείται ουσίας και δεν εναρμονίζεται με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Οικόνομου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στην ΕΡΤ για τη νέα τουρκική πρόκληση. Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν ενεργειακό σύμφωνο για έρευνα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα» σχολιάζει ο κ. Οικονόμου.

Και προσθέτει: «Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στις αντιδράσεις που προκάλεσε το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο στη διεθνή κοινότητα, καθώς θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών. Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το σύμφωνο αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.

Θρίλερ με την υπογραφή συμφωνίας των Τούρκων για έρευνες στην λιβυκή ΑΟΖ

Το παρασκήνιο πίσω από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο υδρογονανθράκων

Το «μνημόνιο συνεργασίας» υπεγράφη από την Τουρκία και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης με πρωθυπουργό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο στη Λιβύη έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ. Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη» ανέφερε η πηγή αυτή.

Διεθνείς αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να «πατήσει» πάνω σε αυτό το ενεργειακό σύμφωνο με τη Λιβύη και να στείλει ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή νότια από την Κρήτη, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Πιθανή η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Πράγα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά.

«Πιστεύω ότι θα απαντήσουμε θετικά. Ο Ερντογάν ήταν που είπε “Μητσοτάκης γιοκ”. Προσωρινά πάντως δεν υπάρχει κάποιο αίτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

«Η τουρκική πλευρά εδώ και πολύ καιρό έχει επιλέξει τον ρητορικό παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας με επιθέσεις, ανιστόρητους ισχυρισμούς. Η ελληνική πλευρά απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» σημείωσε ακόμη ο Γιάννης Οικονόμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ