Κοσμος

Σύσσωμη η Δύση καταδικάζει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

«Δεν θα τα αναγνωρίσουμε ποτέ»

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Δύση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Η Δύση δεν δέχεται σε καμία περίπτωση την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

ΗΠΑ και ΕΕ κατήγγειλαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ξεκαθάριζοντας ότι ετοιμάζουν νέες κυρώσεις και θα συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο, το οποίο μάχεται για την ελευθερία του.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια ως ρωσικά εδάφη. Ο Πούτιν θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμα και η νικήτρια στις ιταλικές εκλογές Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στο «νέο ιμπεριαλιστικό όραμα, σοβιετικού τύπου, του Πούτιν», επισημαίνοντας ότι «οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να παραμείνουν συμπαγείς και αρραγείς».

Σε μια πρώτη αντίδραση η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ και πως θα προχωρήσει σε άμεση εθνικοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο έδαφός της.

Μπάιντεν: «Δόλια απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος»

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Μην κάνετε λάθος: Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.

«Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει» κατέληξε.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία - «Αν ο Πούτιν κερδίσει, θα είναι καταστροφικό»

Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου» πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς» ανέφερε επίσης. 

Και ξεκαθάρισε ότι «το Κίεβο έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη». Κάλεσε, επίσης, τον Πούτιν να βάλει τέλος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε». 

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε, όμως, ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου. 

Η G7 ετοιμάζει νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τη «νέο ναδίρ» στον πόλεμο.

Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας. «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσαν.

«Ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Παράνομη η προσάρτηση» ξεκαθαρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 «Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μακρόν καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την «παράνομη προσάρτηση» του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Βρετανία κατά Πούτιν: «Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ανήκουν στην Ουκρανία»

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο» ξεκαθάρισε σε δήλωσή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Και πρόσθεσε: «Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος» κατέληξε η Λιζ Τρας. 

«Φάρσα» χαρακτηρίζει η Σουηδία την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

Η Σουηδία καταδικάζει «με τον εντονότερο τρόπο» την «παράνομη προσάρτηση» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία.

Αυτό δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν είναι παρά μια απόλυτη φάρσα» σχολίασε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές «παραμένουν τμήμα της Ουκρανίας».

Η προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας ξυπνά οδυνηρές μνήμες στη Βαλτική

Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υπενθυμίζουν ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση, το 1940.

«Αυτά τα γεγονότα στην Ουκρανία ακολουθούν το σενάριο που δοκιμάστηκε στις βαλτικές χώρες το 1940», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας, ιστορικός στο επάγγελμα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει η εικονική αυτοδιάθεση, η πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο και μετά η προσάρτηση» πρόσθεσε.

Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία τον Ιούνιο του 1940, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Μόσχας με τη ναζιστική Γερμανία να μοιραστούν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης μεταξύ τους (σ.σ. Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ). 

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και οργανώθηκαν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 1940 για την ανάδειξη κοινοβουλίων στα οποία κυριαρχούσαν οι κομμουνιστές. Αμέσως μετά, υποβλήθηκε αίτημα ενσωμάτωσης των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο έγινε δεκτό.

«Στο σενάριο, αυτό που ακολουθεί είναι τρομοκρατία και εκμετάλλευση των τοπικών πόρων. Που στην περίπτωση αυτή είναι ο λαός, που μετά την προσάρτηση θα σταλεί να πεθάνει στον πόλεμο» συνέχισε ο Ανουσάουσκας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις βαλτικές χώρες εξορίστηκαν στη Σιβηρία, ενώ πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν σε αυτές, αυξάνοντας τον αριθμό των ρωσόφωνων σε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Εσθονίας και στο ένα τέταρτο στη Λετονία. 

«Φυσικά, έγινε με τον ίδιο τρόπο (το 1940), είναι παρόμοια ιστορία» εξήγησε ο ηθοποιός Μάρτινς Μέιγερς, από τη Ρίγα. «Η Ρωσία ως έθνος δεν παραδέχεται την προσάρτησή μας και επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη» πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τους Λετονούς, οι ρωσόφωνοι κάτοικοι πιστεύουν ότι η Λετονία εντάχθηκε οικειοθελώς στη Σοβιετική Ένωση και ότι η Ρωσία -τουλάχιστον πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία- ήταν φιλική χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπο που μίλησε επίσης στο πρακτορείο. 

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν την προσάρτηση τότε, όμως οι βαλτικές χώρες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Το 1940, παράνομα ρωσικά δημοψηφίσματα μας οδήγησαν στην τρομοκρατία και την κατοχή» έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ο Μάρκο Μίχελσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας. «Η Ουκρανία είναι σε καλύτερη θέση. Θα απελευθερώσουν τα εδάφη τους εκδιώκοντας τη Ρωσία» εκτίμησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας».