Κοσμος

Η Ινδία αναγνώρισε το δικαίωμα όλων των γυναικών στην άμβλωση

Σημείο καμπής για τα δικαιώματά τους στη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ινδία αναγνώρισε το δικαίωμα όλων των γυναικών στην άμβλωση
Ινδία © Bella Pon Fruitsia/Unsplash

Ινδία: Αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες - Ο προηγούμενος νόμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε σήμερα ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται σε μία γυναίκα να προχωρά σε άμβλωση πριν την 24η εβδομάδα της κύησης απλώς και μόνο επειδή είναι ανύπανδρη, μια απόφαση την οποία χαιρέτισαν οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Ακόμη και μία ανύπανδρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της κύησης, όπως και οι παντρεμένες», δήλωσε ο δικαστής Ντ. Υ. Τσαντρατσούντ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι μία γυναίκα δεν είναι παντρεμένη δεν της στερεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ινδία - Αμβλώσεις: Ο νόμος του 1971 

Νόμος του 1971 περιόριζε το δικαίωμα στις αμβλώσεις στις παντρεμένες, τις χήρες, τις διαζευγμένες και τις ανήλικες γυναίκες, σε «όσες πάσχουν από αναπηρία ή νοητική υστέρηση» αλλά και όσες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη μιας γυναίκας η οποία κατήγγειλε ότι έμεινε έγκυος όταν βρισκόταν σε συναινετική σχέση, όμως αποφάσισε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της όταν χώρισε.

Η απόφαση αποτελεί σημείο καμπής για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ινδία, τόνισαν ακτιβιστές.

«Ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε η βουλευτής Μαχούα Μόιτρα στο Twitter.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η σεξουαλική επίθεση μέσα στον γάμο μπορεί να θεωρηθεί βιασμός. Ο ινδικός ποινικός κώδικας δεν θεωρεί τον βιασμό μέσα σε γάμο αδίκημα, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να αλλάξει.

Λατινική Αμερική: Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος για «ασφαλείς αμβλώσεις».

Μεγάλες πορείες με χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη, στη Λατινική Αμερική, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλών Αμβλώσεων.

Ειδικότερα, πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Μεξικό, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αντισυνταγματική. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Περού, τη Βολιβία και την Κολομβία.

«Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να μπορεί να αποφασίζει αν επιθυμεί ή αν μπορεί να γίνει μητέρα», δήλωσε η Παουλίν Μονσάλβε, μια 23χρονη φοιτήτρια από το Καράκας.

Γύρω της 400 διαδηλωτές φώναζαν: «Ασφαλής και νόμιμη άμβλωση τώρα!» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το να αποφασίζεις δεν είναι παράνομο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ