Κοσμος

Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο

Η ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Αναστασιάδης
© EPA/ JUSTIN LANE

Ο Νίκος Αναστασιάδης στράφηκε κατά του Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ, καταρρίπτοντας τις «αλήθειες» του Τούρκου ομολόγου του.

Απάντηση στους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου έδωσε από το βήμα της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Νίκος Αναστασιάδης. «Η Τουρκία, η οποία παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα παράνομα τετελεσμένα της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, τις ενέργειες της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για φθίνουσα πορεία και σταδιακή απώλεια της αξιοπιστίας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει μετατραπεί όπως είπε σε αποθετήριο προβλημάτων.

«Ως αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς, υιοθετεί μια στάση ίσων αποστάσεων, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με παραβίαση αποφάσεων, ψηφισμάτων και καθορισμένου πεδίου εφαρμογής και αρμοδιότητας που έχουν αναφερθεί σαφώς στη Γραμματεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν θάρρος τα κράτη που προβαίνουν σε παραβιάσεις, τα οποία όχι μόνο αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δημιουργούν και νέα προηγούμενα εκτός του πλαισίου της νομιμότητας», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις καθημερινές απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και συγκεκριμένα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς και τις δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, κατέχει το 37% του νησιού του, της Κύπρου, με στρατό».

77η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Η παρέμβασή μου στην 77η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Posted by Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) on Friday, September 23, 2022

«Για ποιες αλήθειες μιλάει ο κ. Ερντογάν; Για την αλήθεια ότι το ένα τρίτο των Κυπρίων αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να ζουν αλλού; Για την αλήθεια ότι ο κ. Ερντογάν δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτείνει ο ΟΗΕ για ένα κράτος;», διερωτήθηκε και ζήτησε από τους προέδρους των κρατών να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

«Η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ