Κοσμος

Στο Χονγκ Κονγκ συνελήφθη άνδρας που έπαιζε με φυσαρμόνικα τον βρετανικό ύμνο ως φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ

Ως γνωστόν η πρώην βρετανική κτήση ανήκει ουσιαστικά στην Κίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χονγκ Κονγκ: Σύλληψη ενός άνδρα που έπαιζε με φυσαρμόνικα τον βρετανικό ύμνο ως φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ
Χονγκ Κονγκ © ΕPA Pool

Ένας κάτοικος του Χονγκ Κονγκ που έπαιζε με φυσαρμόνικα τον βρετανικό ύμνο για το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το βρετανικό προξενείο κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ συνελήφθη για στάση, ανέφεραν σήμερα η αστυνομία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο το βράδυ της Δευτέρας, παρακολουθώντας την τελετή μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, ανάβοντας κεριά και εναποθέτοντας λουλούδια.

Ο άνδρας άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ερμηνεύοντας τον βρετανικό ύμνο και το "Glory to Hong Kong", ένα τραγούδι που ήταν δημοφιλές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια.

Σήμερα, η αστυνομία είπε ότι ένας 43χρονος συνελήφθη έξω από το προξενείο για «ενέργειες στάσης». Η αστυνομία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτός ήταν ο άνδρας με τη φυσαρμόνικα.

Ένας διάσημος ηθοποιός και τραγουδιστής από το Χονγκ Κονγκ, ο Λο Καρ-Γινγκ, 75 ετών, χρειάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη την Πέμπτη, αφού επαίνεσε την Ελισάβετ. Χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ σχημάτισαν ουρές έξω από το βρετανικό προξενείο την περασμένη εβδομάδα για να υπογράψουν ένα βιβλίο συλλυπητηρίων για τη βασίλισσα, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου μετά από 70 χρόνια διακυβέρνησης.

Η άλλοτε βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, πριν από ακριβώς 25 χρόνια, αλλά υπό «ειδικές» συνθήκες. Βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί, το Χονγκ Κονγκ θα αποτελούσε ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας (special administrative region) και σε αυτό το πλαίσιο θα διατηρούσε για μια περίοδο τουλάχιστον 50 ετών την διοικητική και οικονομική αυτονομία του, υπό την ταμπέλα «μια χώρα, δύο συστήματα».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, και ειδικά από το 2017 και έπειτα, επί Σι Τζινπίνγκ, οι κινεζικές Αρχές κατηγορούνται πως έχουν επιβάλει σαρωτικές αλλαγές περιορίζοντας δραστικά την αυτονομία της περιοχής. 

Ο νόμος, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020 τιμωρεί αυτό που η Κίνα θεωρεί ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις. Η κυβέρνηση έχει πει ότι οι διώξεις θα αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα και σύμφωνα με τον νόμο και ότι οι ενέργειες επιβολής του νόμου δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική τοποθέτηση, το ιστορικό ή το επάγγελμα των συλληφθέντων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ