Κοσμος

Τι ώρα ξεκινά η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα (βίντεο)

Σε ιδιωτική τελετή η ταφή

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ πραγματοποιείται τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Η τελετή ξεκινά στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα στο αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλατιού.

Στη συνέχεια η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί για την ταφή της στο κάστρο Ουίνδσορ. Εκεί θα γίνει ιδιωτική τελετή για την ταφή, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Ουίνδσορ, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ συνεχίζεται, με πλήθος κόσμου να περιμένει πολλές ώρες στην ουρά, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στο φέρετρο και να αποχαιρετήσει τη μονάρχη που παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο τα τελευταία 70 χρόνια.

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή (16/9), το βράδυ στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος), τα παιδιά της, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Κάρολος Γ', θα παραστούν σε αγρυπνία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών στη Σκωτία.

Για την κηδεία της πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, συνεχείς πρόβες στο κέντρο του Λονδίνου, προκειμένου όλα να γίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο και να μην υπάρξουν απρόοπτα.

Ποιοι ηγέτες, πολιτικοί και βασιλείς θα πάνε στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και να παραστούν στη δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρολος μία ημέρα πριν από την κηδεία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πάνε στη Βρετανία είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τζο Μπάιντεν ήταν ο 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Συνολικά, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία και τη βασιλική δεξίωση της Κυριακής. Πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στο Λονδίνο.

Μεταξύ των πολιτικών που θα παραστούν στην κηδεία είναι επίσης:

  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,
  • η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και
  • η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.

Η διορία που έχουν οι χώρες για να δεχτούν ή να απορρίψουν την πρόσκληση λήγει σήμερα Πέμπτη (15/9). Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο όλων των προσκεκλημένων ξένων ηγετών, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, θα είναι παρόντες στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο © EPA/ANDREW PARSONS/DOWNING STREET / HANDOUT

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου. Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα παραθέσουν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ την Κυριακή.

Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο αββαείο του Γουέστμινστερ © EPA/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Ουίνσδορ για την ταφή.

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Ποιοι «κόπηκαν» από τις προσκλήσεις

Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κράτους σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις. Ειδικότερα, δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ.

Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα επέκριναν την πρόσκληση στο Πεκίνο και ζήτησαν να μην επιτραπεί στην κινεζική αντιπροσωπεία να μπει στο κοινοβούλιο, όπου πέρυσι εγκρίθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κινεζική κυβέρνηση στους Ουιγούρους.

«Λαοθάλασσα» στο λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ πριν από την κηδεία

Εν τω μεταξύ, στο λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ, στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι περιμένουν υπομονετικά επί ώρες για να βρεθούν κοντά στο βασιλικό φέρετρο είναι Βρετανοί. Ωστόσο, ορισμένοι είναι τουρίστες που βρίσκονταν στο Λονδίνο σε αυτήν την ιστορική συγκυρία. Αντικρίζει κανείς ακόμη και μωρά στην αγκαλιά των γονιών τους.

Ένας από τους πρώτους που προσκύνησαν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ο Κένεθ Τέιλορ, ένας 72χρονος από το Ρέντινγκ της Αγγλίας, ο οποίος είχε έρθει μαζί με έναν γείτονά του και διανυκτέρευσε σε μια σκηνή στην ουρά. Με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε ότι όταν αντίκρισε τη σορό της βασίλισσας, ένιωσε έναν κόμπο στον λαιμό. «Θα έλεγα ότι ήταν η βασίλισσα όλων των βασιλισσών» ψέλλισε.

Τα μέτρα ασφαλείας τη Δευτέρα, ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, θα είναι δρακόντεια. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, βασιλείς και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου θα βρεθούν στο Λονδίνο για το «ύστατο χαίρε». Η κηδεία θα μεταδοθεί live από την κρατική τηλεόραση της Βρετανίας και τα μεγαλύτερα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.