Κοσμος

Guest list: Ποιοι καλούνται και ποιοι «κόβονται» από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βρετανικός Τύπος αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ © EPA/WILL OLIVER

Πλήθος εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών αλλά και του παγκόσμιου πολιτικού κόσμου θα παρευρεθεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα θα είναι μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βασιλικών οικογενειών και πολιτικών που έχουν φιλοξενηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

Οι προσκλήσεις κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 500 αρχηγοί κρατών και ξένοι αξιωματούχοι.

Από την πλειονότητα των ηγετών ζητήθηκε να φθάσουν με εμπορικές πτήσεις και τους ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν μαζικά με λεωφορεία από μια τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 2.200 ατόμων.

Ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες

Αναμένονται μέλη βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη, πολλά από τα οποία ήταν συγγενείς εξ αίματος της βασίλισσας.

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη επιβεβαίωσαν ότι θα είναι εκεί, όπως και ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η σύζυγός του, βασίλισσα Μαξίμα, μαζί με τη μητέρα του, την πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας έχουν επίσης αποδεχθεί πρόσκληση, όπως και οι βασιλικές οικογένειες της Νορβηγίας, της Σουηδίας και του Ντεμάρκ.

Αμερικανοί πρόεδροι

Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ © EPA/Al Drago

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί μαζί με την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, αν και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ταξιδέψουν με λεωφορείο.

Πολλές συζητήσεις είχαν επικεντρωθεί στο κατά πόσον ο πρόεδρος Μπάιντεν θα προσκαλούσε τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, να αποτελέσει μέρος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, αλλά οι περιορισμοί στα μεγέθη των αντιπροσωπειών σημαίνουν ότι οι πρώην πρόεδροι δεν θα είναι απαραίτητα σε θέση να παραστούν.

Υπήρξαν εικασίες ότι ορισμένοι πρώην πρόεδροι και πρώτες κυρίες -ιδίως οι Ομπάμα- θα μπορούσαν να λάβουν ιδιωτικές προσκλήσεις.

Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1977 έως το 1981, δεν έχει λάβει πρόσκληση, όπως δήλωσε το γραφείο του στο Politico.

Ηγέτες της Κοινοπολιτείας

trinto
Τζάστον Τριντό ©EPA/LUKAS COCH

Αναμένεται να παρευρεθούν ηγέτες από όλη την Κοινοπολιτεία, της οποίας η Βασίλισσα διετέλεσε επικεφαλής καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε έχει αποδεχθεί πρόσκληση, όπως και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άρντερν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό.

Ορισμένοι γενικοί κυβερνήτες που υπηρετούν ως αντιπρόσωποι της μονάρχη σε ένα βασίλειο της Κοινοπολιτείας αναμένεται να παραστούν μαζί με τους ηγέτες των χωρών τους.

Ο μακροχρόνιος πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Sheikh Hasina και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Ranil Wickremesinghe φέρονται επίσης να έχουν αποδεχθεί προσκλήσεις. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν θα είναι εκεί.

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/Andrzej Lange

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες που φέρονται να έχουν αποδεχθεί προσκλήσεις είναι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέγια, καθώς και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-Yeol και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro έχουν επίσης επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Αναμένεται επίσης να ταξιδέψουν ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν είναι γνωστό αν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, του οποίου οι επισκέψεις στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα θα σηματοδοτήσουν την πρώτη φορά που θα φύγει από την Κίνα μετά την έναρξη της πανδημίας, θα λάβει πρόσκληση ή θα την αποδεχθεί.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, που εδώ και καιρό αποτελεί αντικείμενο διεθνών κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα εκπροσωπηθεί μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών, δήλωσαν πηγές του Whitehall.

Ποιοι «κόπηκαν» από τις προσκλήσεις

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν © Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images/Ideal Image

Κανένας εκπρόσωπος από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή τη Μιανμάρ δεν έχει προσκληθεί, λέει ο James Landale του BBC.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έχουν σχεδόν καταρρεύσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν σκέφτεται» να παραστεί στην κηδεία.

Η εισβολή εξαπολύθηκε εν μέρει από το έδαφος της Λευκορωσίας, της οποίας ο πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο, είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης μειώσει σημαντικά τη διπλωματική του παρουσία στη Μιανμάρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ