Κοσμος

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Φτάνουν στη Βρετανία υψηλοί προσκεκλημένοι

Σε ζωντανή μετάδοση το τελευταίο αντίο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζωγραφιά με τη βασίλισσα Ελισάβετ ανάμεσα σε λουλούδια
Βασίλισσα Ελισάβετ © EPA / TOLGA AKMEN

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Οι υψηλοί προσκεκλημένοι και οι προβολές σε πάρκα και πλατείες από το τελευταίο αντίο

Λίγες ώρες μένουν μέχρι την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και φτάνουν στη Βρετανία οι υψηλοί προσκεκλημένοι για το τελευταίο αντίο στην 96χρονη μονάρχη, που σφράγισε την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε το βράδυ του Σαββάτου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ. Το απόγευμα της Κυριακής το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα αποτίσει φόρο τιμής στη σορό της Ελισάβετ Β’, η οποία εξακολουθεί να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το Westminster Hall θα εκκενωθεί για την περίσταση, αλλά τα μέτρα για την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ είναι δρακόντεια. Ο Τζο Μπάιντεν θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το βράδυ της Κυριακής, προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων.

VIDEO | President Joe Biden departs for Queen Elizabeth II's funeral

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Ποιοι θα βρεθούν στην τελετή 

Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Η τελετή προσελκύει διακεκριμένους καλεσμένους στη βρετανική πρωτεύουσα. Ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών - εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν - ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019) και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. 

In full: Queen Elizabeth II's grandchildren stand vigil at her coffin

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Προβολές σε κινηματογράφους και πλατείες 

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα προβληθεί τη Δευτέρα σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία. Η είσοδος στους κινηματογράφους για την προβολή της κηδείας είναι δωρεάν, αλλά οι περισσότερες θέσεις ήταν ήδη κλεισμένες από την Πέμπτη. Παράλληλα, γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής.

Η κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.

Η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Βρετανία

Continuous live coverage of the Queen Lying in State in Westminster Hall | ITV News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ