- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποια ήταν η μοναδική φορά που η Ελισάβετ επισκέφθηκε την Ελλάδα (βίντεο)
Γιατί δεν ερχόταν στη χώρα μας τα χρόνια της βασιλείας της
Η Ελισάβετ είχε έρθει στην Ελλάδα ως πριγκίπισσα. Η μοναδική της επίσκεψη στην Αθήνα και οι λόγοι που δεν ξαναήρθε, όταν έγινε βασίλισσα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφτεί μία και μοναδική φορά την Ελλάδα. Μπορεί ως βασίλισσα να μην το έκανε, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο όταν ήταν ακόμη πριγκίπισσα και διάδοχος του βρετανικού θρόνου.
Το ημερολόγιο έγραφε 6 Δεκεμβρίου 1950, δύο χρόνια πριν από τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ’.
Μαζί της ήταν και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Το πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας υποδέχτηκε στο Φάληρο ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη. Ελισάβετ και Φίλιππος παρέμειναν στην Αθήνα για μια εβδομάδα και μεταξύ άλλων πέρασαν από τα θερινά ανάκτορα στο Τατόι και ανέβηκαν στην Ακρόπολη.
Γιατί η Ελισάβετ δεν ήρθε στην Ελλάδα ως βασίλισσα
Ιστορικοί επισημαίνουν ότι ο λόγος που η Ελισάβετ απέφευγε να επισκεφτεί την Ελλάδα την περίοδο της βασιλείας της, ήταν το Κυπριακό.
Η Κύπρος βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή και οι διαδηλώσεις στην Αθήνα για τον αγώνα των Κυπρίων δεν σταματούσαν.
Παράλληλα, η Ελισάβετ δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση του βασιλιά Παύλου να στηρίξει έμμεσα τον αγώνα της Κύπρου που προσπαθούσε να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.
Σημειώνεται ότι οι εκτελέσεις διά απαγχονισμού του Μιχαλάκη Καραολή και του Ανδρέα Δημητρίου (μέλη της ΕΟΚΑ) έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε η βασίλισσα Ελισάβετ να θεωρείται ανεπιθύμητη στην Ελλάδα, καθώς δεν έκανε καμία κίνηση για να δώσει χάρη παρά τα συνεχή διαβήματα που έγιναν.
Ιστορικοί αναφέρουν ακόμη ότι η Ελισάβετ δεν είχε «συγχωρήσει» στους Έλληνες την καταδίκη του πρίγκιπα Ανδρέα (σ.σ. πατέρα του συζύγου της, του αείμνηστου πρίγκιπα Φιλίππου). Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο πρίγκιπας Ανδρέας καταδικάστηκε σε θάνατο, παράλληλα με τη Δίκη των Έξι. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση τον φυγάδευσε μαζί με την οικογένειά του. Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από την Ελλάδα μέσα σε μια αυτοσχέδια κούνια από χαρτόνι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Στοιχεία δείχνουν ότι ο επιχειρηματίας είχε προειδοποιηθεί για τις κινήσεις της
Το συγκεκριμένο trend έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στο 2025
Όταν οι γονείς της εκλιπαρούσαν για δεύτερη γνώμη, δεν τους άκουσε κανείς - τώρα ο θάνατος της κόρης τους έγινε ο κανόνας
Οι συμμαχίες θα κρίνουν την επικράτηση στον δεύτερο γύρο
Ο Τραμπ πίστεψε την ίδια του την προπαγάνδα, ισχυρίζεται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος
Το βίντεο αποτελεί το πιο πρόσφατο από μια σειρά παρόμοιων καταγραφών
Πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια με νεκρούς και τραυματίες - Εκρήξεις και στο Κίεβο
Έπειτα από καταγγελίες πρώην εργαζομένων κατά του σεφ Ρενέ Ρετζέπι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.