- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ρωσία: Ο αντιπολιτευόμενος Γεβγκένι Ρόιζμαν συνελήφθη για «δυσφήμιση» του στρατού.
Ο Γεβγκένι Ρόιζμαν, πρώην δήμαρχος της Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια και ένας από τους τελευταίους γνωστούς αντιπολιτευόμενους στη Ρωσία που εξακολουθούσαν να είναι ελεύθεροι, συνελήφθη σήμερα για "δυσφήμιση" του στρατού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο 59χρονος Ρόιζμαν "συνελήφθη νωρίς το πρωί" στο σπίτι του στην Γεκατερίνμπουργκ, μετέδωσε το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.
"Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού", αδίκημα για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Περίπου δέκα ένοπλοι αστυνομικοί με στολές παραλλαγής πήγαν στο σπίτι του αντιπολιτευόμενου το πρωί, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε το δίκτυο Mash στην εφαρμογή Telegram.
Η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο του συνηγόρου του Ρόιζμαν, του Βλαντισλάβ Ινταμτζάποφ, στο διαμέρισμα του αντιπολιτευόμενου, όπου διεξαγόταν έρευνα, μετέδωσε το TASS.
"Πρόκειται για παραβίαση του δικαιώματος στην υπεράσπιση", κατήγγειλε ο δικηγόρος, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται το TASS.
Ο Ρόιζμαν άνοιξε παράθυρο του διαμερίσματός του και φώναξε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σπίτι του ότι τον διώκουν για "δυσφήμηση" του στρατού, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του στη Μόσχα.
Ο Ρόιζμαν, δήμαρχος της Γεκατερίνμπουργκ μεταξύ του 2013 και του 2018, μπορεί ως εκ τούτου να μεταφερθεί στη συνέχεια στη ρωσική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το TASS, η έρευνα ξεκίνησε από ένα βίντεο που κατήγγελλε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και το οποίο δημοσιοποίησε ο αντιπολιτευόμενος στο κανάλι του στο Youtube.
Ο Ρόιζμαν είχε ήδη καταδικαστεί πρόσφατα και του είχε επιβληθεί τρεις φορές πρόστιμο επειδή καταδίκασε την επίθεση στην Ουκρανία.
"Ξέρω ότι θα μπορούν να με συλλάβουν", δήλωνε στα τέλη Αυγούστου ο ίδιος στο AFP. "Δεν έχω αυταπάτες, δεν φοβάμαι".
Μετά την συντριβή της από τα προηγούμενα κύματα καταστολής, η ρωσική αντιπολίτευση αποδεκατίστηκε από τότε που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από ακριβώς έξι μήνες. Οι τελευταίοι μεγάλοι επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν μεταναστεύσει ή έχουν μπει φυλακή.
Πρόσφατα, οι Ίλια Γιασίν και Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, δύο αντιπολιτευόμενοι που είχαν παραμείνει στη Ρωσία, φυλακίστηκαν επειδή καταδίκασαν τη σύγκρουση. Αυτοί κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών. Πριν από αυτούς, ο γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, είχε φυλακιστεί τον Ιανουάριο του 2021.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.