- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φυσικό Αέριο: Τι πέτυχε η Ελλάδα στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια σειρά από ειδικές προβλέψεις και εξαιρέσεις που συμπεριλήφθηκαν στη τελική συμφωνία οδήγησε την Ελλάδα στη στήριξη της πρότασης για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ στην ίδια συνεδρίαση Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση του ΥΠΕΝ για την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας, στο οποίο οι υπουργοί συμφώνησαν σε έναν νέο κανονισμό για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ε.Ε., κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ένας ενισχυμένος μηχανισμός συναγερμού της ΕΕ (EU Alert), ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης αποθήκευσης φυσικού αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, με τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού στόχου μείωσης 15%.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ' εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.
Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Παράλληλα, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση - από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής - της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε: «Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε. απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς. Καταλήξαμε, σήμερα, σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε., αυτόν της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης».
Ο υπουργός παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αναλυτικά στον πρωτοποριακό μηχανισμό που εφαρμόζει η Ελλάδα, προς όφελος των πολιτών και δεσμεύει τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ παρουσίασε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του μηχανισμού κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του.
Η ελληνική πλευρά υπέβαλλε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, διασφαλίζονται προσιτές τιμές ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι προμήθευσαν με όπλα τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω των Κούρδων
«Αλλιώς σκέφτομαι να τα ανατινάξω όλα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι θα στοχεύσουν τις υποδομές του Ιράν την Τρίτη
Κάθε μέλος του πληρώματος διαθέτει εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο
Ο ρόλος της CIA και η εκστρατεία παραπλάνησης του Ιράν
Κρυβόταν έχοντας ως μοναδικό μέσο άμυνας ένα πιστόλι
Το επιβεβαίωσε ο Τραμπ: «Δεν θα αφήσουμε ποτέ κανέναν Αμερικανό στρατιώτη πίσω»
Το νεοζηλανδικό αμυντικό δόγμα, η Αυστραλία και μια προφητεία για τη Δύση
Η επίσκεψη του Καρόλου στις ΗΠΑ συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου της Τζιούφρε
«Η ψευδαίσθησή σας έχει μετατραπεί σε βάλτο, όπου θα βυθιστείτε»
Συγγενείς καταγγέλλουν παραπληροφόρηση και ζητούν να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων
Η Ινδία στρέφεται ξανά στο ιρανικό πετρέλαιο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας
48 ώρες δίνει ο Τραμπ στο Ιράν για συμφωνία - Οι Αμερικανοί μετέφεραν όλους σχεδόν τους stealth πυραύλους, λέει το Bloomberg
Όσα είπε ο εκπρόσωπος της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Εμπραχίμ Ζολφαγαρ
Υποστηρικτές και υποστηρίκτριες της βιβλικής πατριαρχίας και οι επικίνδυνες απόψεις τους
«Πριν εξαπολυθεί η απόλυτη κόλαση εναντίον τους»
Συγκεκριμένη εκπαίδευση για αυτή την πιθανότητα - «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Η φαντασίωση του σωτήρα, η ανθεκτικότητα της θεοκρατίας και μια υπόθεση που έχει παρατραβήξει
Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.