- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πράσινο φως από τον EMA για εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου
Ο ΕΜΑ ενέκρινε εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για το Imvanex της δανέζικης εταιρείας Bavarian Nordic.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε εμβόλιο κατά της ευλογίας των πιθήκων.
Το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρείας Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Εγκρίθηκε, όμως, κατά της ευλογιάς των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.
Το πράσινο φως του ΕΜΑ δίνεται καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των ειδικών μετά μια συνεδρίαση χθες, Πέμπτη, της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, του οποίου ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι ανησυχεί από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων ανά τον κόσμο.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες ότι «ανησυχεί» από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων κατά την έναρξη συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, ζητώντας τη συμβουλή των ειδικών. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει την ευθύνη για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού υγείας, με βάση τις συστάσεις της επιτροπής.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με ήδη περισσότερα από 15.300 καταγεγραμμένα κρούσματα σε 71 χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ (CDC), τα πιο επικαιροποιημένα.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου, η πλειονότητα των ειδικών είχε συστήσει στον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο ΕΜΑ στήριξε τη σύστασή του στα στοιχεία αρκετών μελετών σε ζώα που έδειξαν μια προστασία κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου που είχαν εμβολιαστεί με το Imvanex.
«Το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου είναι ευνοϊκό, με παρενέργειες ήπιες έως μέτριες και η επιτροπή ιατρικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) κατέληξε ότι τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων», υπογράμμισε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωση.
Η φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic, η μόνη που παράγει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε την Τρίτη ότι έλαβε παραγγελία 1,5 εκατομμυρίου δόσεων, οι περισσότερες από τις οποίες θα παραδοθούν το 2023, από ευρωπαϊκή χώρα το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, καθώς οι ΗΠΑ παράγγειλαν 2,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.