Κοσμος

Γιατί ο Χένρι Κίσινγκερ νοσταλγεί τον Αντενάουερ και τον Ντε Γκωλ

Ποιον θα επέλεγε για να συνομιλήσει με τον Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Xένρι Κίσιγκερ
Χένρι Κίσινγκερ © Getty Images/Ideal Image

Χένρι Κίσινγκερ: Νοσταλγία για τους Αντενάουερ και Ντε Γκωλ. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (1973-1977) και Βοηθός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Εθνική Ασφάλεια (1969-1975) Χένρι Κίσινγκερ θεωρεί ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν κατευθυντήριες γραμμές και δεν κατανοούν τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν.

Μιλώντας στο Bloomberg με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο, ο βετεράνος πρώην διπλωμάτης εκτιμά ότι ο Γάλλος Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν συγκρίνονται με τον πρώτο Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Γερμανίας (1949-1963) Kόνραντ Αντενάουερ και τον στρατηγό Σάρλ Ντε Γκολ ο οποίος ηγήθηκε του γαλλικού κινήματος αντίστασης κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και μετά ποιος έγινε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος (1959-1969) της Πέμπτης Δημοκρατίας.

Σχετικά με την αναταραχή του Brexit, ο κ. Κίσινγκερ δήλωσε ότι η άποψη του πρώην Γάλλου προέδρου ντε Γκωλ -ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα γίνει ποτέ ένα ολόψυχο μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας»- αποδείχθηκε δικαιολογημένη.

Ερωτηθείς πώς θα τα πήγαιναν οι ηγέτες που περιγράφονται στο βιβλίο του στον σημερινό κόσμο, ο κ. Κίσινγκερ είπε ότι ο Λι της Σιγκαπούρης θα ήταν ο καλύτεροςγια να υπηρετήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό, και επίσης ο καλύτερος στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτηθείς ποιος θα ήταν ο ισχυρότερος διαπραγματευτής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Κίσινγκερ επέλεξε τον Γάλλο ντε Γκωλ και στη συνέχεια πρόσθεσε «ο Νίξον θα ήταν αρκετά καλός». Ο Νίξον ήταν «ένας πολύ καλός πρόεδρος στην εξωτερική πολιτική. Καταστράφηκε στο εσωτερικό», δήλωσε ο κ. Κίσινγκερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ