Κοσμος

Σήμερα κρίνεται στην Ιταλία το μέλλον της κυβέρνησης Ντράγκι

Η ομιλία στη Γερουσία - Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τελευταία μάχη του Μάριο Ντράγκι – Τα επικρατέστερα σενάρια
Μάριο Ντράγκι © ΕPA Pool

Μάριο Ντράγκι: Κρίσιμη ομιλία σήμερα ενώπιον του ιταλικού κογκρέσου. 

Λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματάρελα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του, ο Μάριο Ντράγκι θα παρέμβει εκ νέου στη Γερουσία και ακολούθως στη Βουλή, προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Υπενθυμίζεται ότι παρά τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Γερουσία (με εξαίρεση τους γερουσιαστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων), ο πρωθυπουργός δε φέρεται διατεθειμένος να ανακαλέσει την απόφασή του, καθώς η παρουσία του στο τιμόνι της Ιταλίας προϋπέθετε ευρεία στήριξη.

Η σφοδρή κριτική, ωστόσο, του επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως «δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς», εγκαλώντας ταυτόχρονα τον Μάριο Ντράγκι για το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 23 δις ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα ο Ιταλός τραπεζίτης να υπενθυμίσει τον όρο που είχε θέσει για την παραμονή του στον Πρωθυπουργικό θώκο, δηλαδή «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης», διαχωρίζοντας πλέον τη στάση του απέναντι στο πολιτικό και δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Οι προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης. Το πρωί, ο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Ενρίκο Λέτα, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, προτού μεταβεί στο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον Ματαρέλα. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα δεξιά κόμματα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Ματέο Σαλβίνι - ενώ εμφανίστηκε και ο ευρωβουλευτής Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον ηγέτη της Forza Italia, ενός από τα δύο δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά δημοφιλίας του Ντράγκι φτάνουν στο 65% την ώρα που δήμαρχοι, βιομήχανοι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, αλλά και κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζητούν την παραμονή του. 

Το βασικό ζητήμα είναι αν θα μεταπειστεί να ηγηθεί κυβέρνησης χωρίς τα Πέντε Αστέρια καθώς οι αριθμοί στη Γερουσία και στην Βουλή «βγαίνουν» ή αν θα εμμείνει στην προϋπόθεση τα κόμματα που συμμετέχουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους. 

Στη περίπτωση πάντως που ο Ντράγκι αρνηθεί να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, ο Ματαρέλα θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι, με τον Ντράγκι να παραμένει ως τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ