Κοσμος

Podcast Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Πίτερ Σάτκλιφ

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Επ.10: Πίτερ Σάτκλιφ

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο δέκατο επεισόδιο θα ακούσετε για την υπόθεση του Πίτερ Σάτκλιφ.

O Πίτερ Σάτκλιφ θεωρείται ένας από τους πιο διαβόητους δολοφόνους στα χρονικά της Βρετανίας. Οι εφημερίδες τον είχαν αποκαλέσει «Ο Αντεροβγάλτης του Γιόρκσαϊρ», κατά το «Τζακ ο Αντεροβγάλτης». Μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια «Ο Αντεροβγάλτης» είχε δολοφονήσει 10 γυναίκες. Έως τον Νοέμβριο του 1980 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 13. Στο μεταξύ, η έρευνα για τον «Τζακ από το Γουέαρσαϊντ» δεν είχε οδηγήσει πουθενά.

Στις 2 Ιανουαρίου του 1981 η αστυνομία, σε έναν έλεγχο ρουτίνας σε περιοχή του Γιόρκσαϊρ που συχνάζουν πόρνες, συνέλαβε τον Πίτερ Σάτκλιφ επειδή είχε πλαστές πινακίδες στο αμάξι του. Στην ανάκρισή του από την ομάδα των αστυνομικών ντετέκτιβ, υπεύθυνων για την έρευνα του Αντεροβγάλτη, ο Σάτκλιφ παρουσιάστηκε ψύχραιμος. Ήταν η 9η φορά που ανακρινόταν αυτά τα χρόνια δράσης του δολοφόνου και αν δε βρισκόταν κάποιο ακλόνητο στοιχείο, θα έπρεπε να αφεθεί πάλι ελεύθερος. Αυτό το στοιχείο το παρείχε ο αστυνομικός που έκανε τη σύλληψη. Θυμήθηκε ότι ο Σάτκλιφ χάθηκε προς στιγμή πίσω από το αμάξι του, λέγοντας ότι θέλει να ουρήσει. Ο αστυνομικός επέστρεψε στο σημείο και εκεί βρήκε ένα σφυρί, ένα μαχαίρι και ένα σκοινί. Μετά από εντατική ανάκριση ο Σάτκλιφ ομολόγησε: Ήταν «Ο Αντεροβγάλτης του Γιόρκσαϊρ». Στη συνέχεια περιέγραψε ήρεμα όλες τις επιθέσεις του. Ομολόγησε 13 ανθρωποκτονίες και 7 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Ισχυρίστηκε ότι εκτελούσε εντολές του Θεού, ο οποίος του είχε αναθέσει να απαλλάξει τον κόσμο από τις πόρνες. Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί που τον εξέτασαν δεν άκουγε φωνές, δεν έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, όπως ισχυριζόταν. Τα εγκλήματά του είχαν σεξουαλικά κίνητρα.

Όταν έκαναν σωματικό έλεγχο στον Σάτκιφ και του ζήτησαν να γδυθεί, οι αστυνομικοί αντίκρισαν ένα αλλόκοτο θέαμα. Αντί για εσώρουχο φορούσε ένα αυτοσχέδιο κολάν, φτιαγμένο από ένα ανεστραμμένο πουλόβερ με γιακά V. Τα μανίκια προστάτευαν τα γόνατά του, ενώ το κόψιμο του γιακά σε σχήμα V άφηνε ακάλυπτα τα γεννητικά όργανα. Όπως είχε ήδη διαπιστωθεί από τους τόπους των εγκλημάτων, γονάτιζε πάνω από τα θύματά του και αυνανιζόταν. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, η δολοφονία με μαχαίρι φανερώνει την επιθυμία να έρθει σε πολύ κοντά ο δράστης στο θύμα, το μαχαίρι γίνεται υποκατάστατο της διείσδυσης, όπως διεστραμμένα την έχει στο μυαλό του ο δολοφόνος που δε μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. 

Η δική του άρχισε στις 5 Μαϊου 1981 και κράτησε δυο βδομάδες. Ο Πίτερ Σάτκλιφ καταδικάστηκε σε 20 φορές ισόβια. Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2020 στο νοσοκομείο των φυλακών, όπου είχε μεταφερθεί όταν προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

Ο Πίτερ Σάτκλιφ την ημέρα του γάμου του, 10 Αυγούστου 1974
Ο Πίτερ Σάτκλιφ την ημέρα του γάμου του, 10 Αυγούστου 1974 © Express Newspapers/Ideal Image

Μερικά από τα θύματα του Πίτερ Σάτκλιφ
Μερικά από τα θύματα του Πίτερ Σάτκλιφ © Keystone/Getty Images


 

Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ