Κοσμος

Καμάλα Χάρις: Ο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του

«Αν το κάνει, θα είμαι η συνυποψήφιά του»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Καμάλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν
Η Καμάλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν © EPA

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επανέρχεται σε προηγούμενες δηλώσεις της - Λέει ότι ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προκάλεσε νέα αβεβαιότητα χθες, Τετάρτη, σχετικά με τις προθέσεις του Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, διευκρινίζοντας προηγούμενη δήλωση με την οποία εξέφραζε βεβαιότητα γι'αυτό νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

"Ο πρόεδρος σκοπεύει να είναι υποψήφιος και, αν το κάνει, θα είμαι η συνυποψήφιά του. Θα είμαστε μαζί υποψήφιοι", δήλωσε η Χάρις σε δημοσιογράφο των LA Times χθες καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Καλιφόρνια με το Air Force Two.

Σύμβουλοι είχαν πει στον δημοσιογράφο ότι η Χάρις ήθελε να πάει στο πίσω μέρος του αεροπλάνου για να κάνει διευκρινίσεις σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα στο CNN. Σε συνέντευξη στην Ντάνα Μπας του CNN, η Χάρις ρωτήθηκε σχετικά με τις εικασίες ότι ο Μπάιντεν δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και για ενδεχόμενη δική της υποψηφιότητα.

"Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και εγώ θα είμαι η συνυποψήφιά του", είχε πει τότε. "Τελεία".

Η σκόπιμη αυτή διευκρίνιση χθες είναι βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις του Μπάιντεν, για τον οποίο γίνονται εικασίες από τότε που εξελέγη στην προεδρία το 2020. Ο 79χρονος Μπάιντεν είναι ήδη ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία.

Εξέχων Δημοκρατικός προσκείμενος στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι τα χθεσινά σχόλια της Χάρις δεν δείχνουν ότι άλλαξε το σκεπτικό του Μπάιντεν σχετικά με την επιδίωξη μιας επανεκλογής του. Ο Μπάιντεν κι άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι αναμένει πως θα είναι υποψήφιος το 2024.

Η συνακόλουθη αυτή δήλωση της Χάρις είχε στόχο να αποφευχθεί η χρήση "λέξεων εκκίνησης" που θα δημιουργούσαν απαιτήσεις για την εκκίνηση μιας επίσημης προεκλογικής εκστρατείας με την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή και την έναρξη της συγκέντρωσης κεφαλαίων, σημείωσε ο Δημοκρατικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μεταφέρει εσωτερικούς διαλόγους.

Παρά ταύτα, πολλοί Δημοκρατικοί επιδίδονται κατ'ιδίαν σε εικασίες σχετικά με το μέλλον του Μπάιντεν και με το αν η Χάρις, η οποία έχει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, εξακολουθεί να είναι το φαβορί για να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για την προεδρία αν ο Μπάιντεν αρνηθεί να είναι και η διφορούμενη χθεσινή δήλωση της Χάρις για τις προσθέσεις του Μπάιντεν --μόλις δύο ημέρες μετά την βεβαιότητα που είχε εκφράσει η ίδια τη Δευτέρα στο CNN-- είναι πιθανό να εντείνει τις εικασίες αυτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ