Κοσμος

Εννέα χώρες περιμένουν στο κατώφλι της ΕΕ

Τι συμβαίνει με την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εννέα χώρες περιμένουν στο κατώφλι της Ε.Ε.
Ε.Ε. © EPA/POOL

ΕΕ: Εννέα χώρες, μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, περιμένουν πλέον στην πόρτα της Ενωσης

Στην αναμονή εδώ και χρόνια στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των υποψήφιων για ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων δεν κρύβουν την πικρία τους για την επικείμενη χορήγηση του καθεστώτος αυτού στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία περιμένει μπροστά στην πύλη εδώ και 17 χρόνια και η Αλβανία εδώ και 8 χρόνια, ο αλβανός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Κίεβο να μην τρέφει αυταπάτες, αφού η διαδικασία θα είναι πολύ μακρά.

Η ευρωπαϊκή Ενωση κάνει μία «γεωπολιτική επιλογή» χορηγώντας το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και θα επιδιώξει να δώσει νέα πνοή στην διαδικασία ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία είναι ο θερμότερος υποστηρικτής των δυτικών Βαλκανίων. «Οι πολίτες τους περιμένουν εδώ και 20 χρόνια την δυνατότητα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι πολύ σημαντικό η υπόσχεση αυτή να γίνει αξιόπιστη», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Αλλά ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τους ομολόγους του των δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ότι δεν περιμένει τίποτε από αυτήν την σύνοδο κορυφής.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010, η Σερβία από το 2012 και η Αλβανία από το 2014. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι ακόμη παρά «εν δυνάμει» υποψήφιες χώρες.

Ο Σαρλ Μισέλ θέλει να δώσει πνοή στην διαδικασία. Αλλά οι εμπλοκές είναι σοβαρές.

ΕΕ: Εμπλοκές στις διαδικασίες ένταξης

Η Βουλγαρία προβάλλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Αντίστοιχα, η Σόφια μπλοκάρει και τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, η υποψηφιότητα της οποίας συνδέεται με την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας. Και η πτώση της κυβέρνησης του Κίριλ Πετκόφ , που ανατράπηκε χθες το βράδυ με πρόταση μομφής, δεν βοηθά στην διευθέτηση του θέματος.

Η διαφορά ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο μπλοκάρει από την πλευρά της τις βλέψεις του Βελιγραδίου. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι κατηγορηματικός: δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κοσόβου. Και καταγγέλλει την άρνηση των χωρών μελών να αναγνωρίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, που θεωρεί το Κόσοβο τμήμα της σερβικής επικράτειας, την ώρα που, «όπως και η Σερβία», υπεραμύνονται της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας απέναντι στην Ρωσία.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην αφήσει χώρο για επιρροή «άλλων παραγόντων», διότι «είναι προφανές ότι θα τον εκμεταλλευθούν».

Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου αυξάνουν την επιρροή τους στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι ευρωπαϊκές προσδοκίες των οποίων διαψεύδονται από την αναβλητικότητα των Βρυξελλών.

Η απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο, η αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και η χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό τους ίδιους όρους όπως για την Ουκρανία και την Μολδαβία είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

«Η επιλογή της χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία είναι μία πολύ ισχυρή πολιτική κίνηση, αλλά οι όροι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι απαιτητικοί και η απόφαση απαιτεί ομοφωνία», υπενθυμίζει εκπρόσωπος κράτους μέλους.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν την πρόταση για την δημιουργία μίας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» που παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και υποστηρίζεται από τον Σαρλ Μισέλ, για να επιτραπεί η προετοιμασία των υποψηφίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συνολικά πλέον οι υποψήφιες χώρες θα είναι εννέα, μαζί με την Ουκρανία και την Μολδαβία. Διότι η Τουρκία περιμένει στην πόρτα εδώ και 23 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ