- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oυκρανία: Ο Ντμίτρι Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης για να βοηθήσει πρόσφυγες
Ποιος είναι ο Ρώσος δημοσιογράφος
Oυκρανία: Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης για να βοηθήσει πρόσφυγες.
Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», δημοπρατεί σήμερα το μετάλλιο που έλαβε όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για τα παιδιά που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο δημοσιογράφος τιμήθηκε με το Νόμπελ το 2021, μαζί με τη Φιλιππινέζα συνάδελφό του Μαρία Ρέσα «για τις προσπάθειές τους με στόχο την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης».
Στα τέλη Μαρτίου η εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαδικτυακή και την έντυπη έκδοσή της στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions ανέλαβε την πώληση του μεταλλίου και η δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε τα μεσάνυχτα στο Μανχάταν (τοπική ώρα, 07.00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας). Το πρωί, η υψηλότερη προσφορά έφτανε τα 550.000 δολάρια. Τα έσοδα θα πάνε στο πρόγραμμα της Unicef για τα παιδιά της Ουκρανίας που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.
Ο Μουράτοφ ήταν μέλος της ομάδας που ίδρυσε τη «Νόβαγια Γκαζέτα» το 1993, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Προτού να κλείσει, η εφημερίδα αυτή ήταν η τελευταία που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η «Νόβαγια Γκαζέτα» είναι γνωστή κυρίως για τις έρευνές της για τη διαφθορά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Αυτές οι έρευνες στοίχισαν τη ζωή σε έξι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων ήταν και η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε το 2006. Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το Νόμπελ Ειρήνης στη μνήμη τους.
«Αυτή η εφημερίδα είναι επικίνδυνη για τη ζωή των ανθρώπων», είχε δηλώσει το 2021 στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Heritage Auctions, ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι η βράβευση με το Νόμπελ «σου δίνει μια ευκαιρία να ακουστείς».
«Το σημαντικότερο μήνυμα σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως γίνεται πόλεμος και ότι πρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο», πρόσθεσε, αναφερόμενος ιδίως «στα παιδιά των προσφύγων».
Στις αρχές Απριλίου ο Μουράτοφ δέχτηκε επίθεση μέσα σε ένα τρένο στη Ρωσία, από έναν άγνωστο που τον περιέλουσε με ένα μίγμα μπογιάς και ασετόν, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στα μάτια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.