- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oυκρανία: Ο Ντμίτρι Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης για να βοηθήσει πρόσφυγες
Ποιος είναι ο Ρώσος δημοσιογράφος
Oυκρανία: Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης για να βοηθήσει πρόσφυγες.
Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», δημοπρατεί σήμερα το μετάλλιο που έλαβε όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για τα παιδιά που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο δημοσιογράφος τιμήθηκε με το Νόμπελ το 2021, μαζί με τη Φιλιππινέζα συνάδελφό του Μαρία Ρέσα «για τις προσπάθειές τους με στόχο την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης».
Στα τέλη Μαρτίου η εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαδικτυακή και την έντυπη έκδοσή της στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions ανέλαβε την πώληση του μεταλλίου και η δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε τα μεσάνυχτα στο Μανχάταν (τοπική ώρα, 07.00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας). Το πρωί, η υψηλότερη προσφορά έφτανε τα 550.000 δολάρια. Τα έσοδα θα πάνε στο πρόγραμμα της Unicef για τα παιδιά της Ουκρανίας που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.
Ο Μουράτοφ ήταν μέλος της ομάδας που ίδρυσε τη «Νόβαγια Γκαζέτα» το 1993, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Προτού να κλείσει, η εφημερίδα αυτή ήταν η τελευταία που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η «Νόβαγια Γκαζέτα» είναι γνωστή κυρίως για τις έρευνές της για τη διαφθορά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Αυτές οι έρευνες στοίχισαν τη ζωή σε έξι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων ήταν και η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε το 2006. Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το Νόμπελ Ειρήνης στη μνήμη τους.
«Αυτή η εφημερίδα είναι επικίνδυνη για τη ζωή των ανθρώπων», είχε δηλώσει το 2021 στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Heritage Auctions, ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι η βράβευση με το Νόμπελ «σου δίνει μια ευκαιρία να ακουστείς».
«Το σημαντικότερο μήνυμα σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως γίνεται πόλεμος και ότι πρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο», πρόσθεσε, αναφερόμενος ιδίως «στα παιδιά των προσφύγων».
Στις αρχές Απριλίου ο Μουράτοφ δέχτηκε επίθεση μέσα σε ένα τρένο στη Ρωσία, από έναν άγνωστο που τον περιέλουσε με ένα μίγμα μπογιάς και ασετόν, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στα μάτια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Χάνσαρντ ήταν τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «The Frames»
Η επιστολή του διάσημου ζευγαριού προς τον δήμαρχο της Μπρινιόλ
Ξέσπασαν 90 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μέσα σε μία ημέρα
Για τις πράξεις του ο Χάντι Μάταρ αντιμετωπίζει ποινή ως και ισόβιας κάθειρξης
Εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν με την ελπίδα να βρουν επιζώντες
Αντίποινα για επιθέσεις εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει δημοσίευμα της «Τhe Free Press»
Τι έγραφε στο ημερολόγιο του και τι έλεγε δημόσια την περίοδο της πανδημίας
To πρόγραμμα για την ώρα είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ
Oι αναρτήσεις της μητέρας πριν από τo φονικό
Επιτίθεται στο Ευρωκοινοβούλιο για ψήφισμα για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά Κυπρίων γυναικών
Νέα δικαστική περιπέτεια
Η Άγκυρα απορρίπτει τη διζωνική ομοσπονδία, ζητά αναγνώριση δύο πλευρών
Η υπόθεση είχε οδηγήσει το 2020 στην απαγγελία κατηγοριών κατά επτά πρώην εργαζομένων
Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την πηγή της μόλυνσης
Οι τελευταίες ηρωικές στιγμές του σε βουνό του Κολοράντο
Ακρίβεια και πόλεμος με το Ιράν προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στους Αμερικανούς ψηφοφόρους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.