- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία - Ζελένσκι: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα των λιμανιών
«Η Αφρική είναι όμηρος της ρωσικής εισβολής»
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σε εξέλιξη δύσκολες διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα των λιμανιών», ενημερώνει ο Ζελένσκι.
Η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία πυροδότησε ισχυρές εντάσεις στην αγορά σιτηρών για εξαγωγή στην ήπειρο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Αφρική είναι όμηρος όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο προς τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).
Το «άδικο» επίπεδο τιμών των τροφίμων «που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο (...) είναι οδυνηρά αισθητό σε όλες τις ηπείρους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Συμπλήρωσε ότι «δύσκολες διαπραγματεύσεις» βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, όπου εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν επί του παρόντος να εξαχθούν στην Αφρική, λόγω του αποκλεισμού του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», τόνισε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος».
Οι Ρώσοι «χρειάζονται αυτή την κρίση», κατήγγειλε. «Εσκεμμένα την επιδεινώνουν».
«Δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα πραγματικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά (στα λιμάνια)», ανέφερε ο Ζελένσκι για τον οποίο «να απαλλαγούμε από την απειλή του λιμού» είναι «η νούμερο ένα αποστολή μας».
Η Ουκρανία, με τους εταίρους της, «προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα υλικοτεχνική υποστήριξη για εφοδιασμούς» με δημητριακά σε αφρικανικές χώρες και άλλες ηπείρους, διευκρίνισε, «οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να επηρεάσουν» τη Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, «για την αποκατάσταση της διεθνούς ασφάλειας (τροφίμων)».
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θέλει να «εντατικοποιηθεί» ο διάλογος με την Αφρικανική Ένωση
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θέλει να «εντατικοποιηθεί» ο διάλογος με τα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, διορίζοντας σύντομα έναν «ειδικό εκπρόσωπο της Ουκρανίας για την Αφρική».
Πρότεινε επίσης να γίνουν προετοιμασίες για μια «μεγάλη πολιτική και οικονομική διάσκεψη Ουκρανίας-Αφρικής».
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, ο οποίος επίσης προεδρεύει αυτή τη στιγμή της ΑΕ, επαίνεσε με ανάρτησή του στο Twitter τη «φιλική ομιλία» του Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας ότι «η Αφρική παραμένει προσηλωμένη στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση διαφορών και την ελευθερία του εμπορίου».
Ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ανέφερε επίσης ότι η ΑΕ «επαναδιατύπωσε τη θέση της σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για διάλογο» για «να τερματιστεί ο πόλεμος προκειμένου να επιτραπεί να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή και η αποκατάσταση της παγκόσμιας σταθερότητας».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.