- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. προαναγγέλλει η Φον ντερ Λάιεν
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Euractiv
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγνώρισε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ «δεν λειτουργεί πλέον» και πρέπει να προσαρμοστεί στη «νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι τα τρέχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας δεν έχουν ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, σύμφωνα με το Euractiv.
Φον ντερ Λάιεν: Η αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ δεν λειτουργεί πια
«Στην πραγματικότητα, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος- οι τιμές ενέργειας- έχουν εκτοξευθεί. Και κάνουμε πολλά για αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την «εργαλειοθήκη» που υιοθέτησε η Κομισιόν το περασμένο φθινόπωρο. Αυτή, επιτρέπει στα μέλη της ΕΕ να φορολογούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και να επιδοτούν τους λογαριασμούς για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
«Όμως, αναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η αγορά ενέργειας, επεσήμανε, «σχεδιάστηκε με τον τρόπο που ήταν απαραίτητος πριν από 20 χρόνια», όταν ήταν χαμηλό το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι πιο αποδοτικές οικονομικά και οι φθηνότερες», εξήγησε.
Η Γαλλία και η Ισπανία είναι επικεφαλής των εκκλήσεων για τη μεταρρύθμιση του τρέχοντος συστήματος τιμολόγησης, σημειώνει το Euractiv. Η Μαδρίτη ζητά «δομικές λύσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηγέτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας κάλεσαν την Κομισιόν να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο μετάδοσης» των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
Οι δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά.
«Αυτό είναι το καθήκον που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Δεν είναι κάτι ασήμαντο, πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση. Θα πάρει χρόνο και πρέπει να το σκεφτούμε καλά. Αλλά πρέπει να βγούμε μπροστά για να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειάς μας στις σύγχρονες συνθήκες», συμπλήρωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.