Κοσμος

Το Google Doodle τιμά σήμερα τον Kiyoshi Kuromiya

Πέθανε το 2000 από καρκίνο σε ηλικία 57 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kiyoshi Kuromiya
Το Google Doodle τιμά σήμερα τον Kiyoshi Kuromiya

Kiyoshi Kuromiya: Το Google Doodle τιμά τον ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα

Τον Kiyoshi Kuromiya τιμά το σημερινό Google Doodle. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, έδωσε μάχες κατά του πολέμου και υπέρ των ομοφυλοφίλων και όντας ο ίδιος φορέας του AIDS, πάλεψε για τα δικαιώματα των ασθενών.

Ο Kiyoshi Kuromiya πέθανε το 2000 από καρκίνο σε ηλικία 57 ετών.

googledoodle-dikaiomata.jpg

Ποιος ήταν ο Kiyoshi Kuromiya

Ο Kiyoshi Kuromiya γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1943, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Ουαϊόμινγκ, μια πολιτεία των ΗΠΑ. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, αντιλήφθηκε τη διαφορετικότητά του όταν ήταν μόλις 8 ή 9 ετών. Τότε ανακοίνωσε στους γονείς του πως είναι ομοφυλόφιλος. Εκείνη την εποχή δεν ήξερε καν λέξεις όπως «gay» ή ομοφυλόφιλος. Και αργότερα, τον είχε συλλάβει η αστυνομία επειδή τον βρήκαν σε ένα πάρκο με ένα 16χρονο αγόρι και έμεινε για μερικές ημέρες σε ένα αναμορφωτήριο.

Σε νεαρή ηλικίας άφησε την πολιτεία του Ουαϊόμινγκ και μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια προκειμένου να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία. Εκεί ο Kuromiya ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό και τα πολιτικά δικαιώματα. Ο Kiyoshi Kuromiya αποφάσισε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, νιώθοντας ότι ήταν ένας τομέας που περιελάμβανε μια ποικιλία ανθρωπιστικών πεδίων.

Στο πανεπιστήμιο έγινε ένας από τους έξι Εθνικούς Μελετητές του Βενιαμίν Φραγκλίνου: ενός από τους σπουδαιότερους εθνοπατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διακεκριμένος συγγραφέας και τυπογράφος, θεωρητικός της πολιτικής, πολιτικός, επιστήμων, εφευρέτης, κοινωνικός ακτιβιστής, στρατιωτικός και διπλωμάτης. Με την ιδιότητα του επιστήμονα, αποτέλεσε σημαντική προσωπικότητα του Διαφωτισμού και της ιστορίας της φυσικής για τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του για τον ηλεκτρισμό.

Από τις αρχές του 1980 άρχισε να δραστηριοποιείται και στο κίνημα που είχε αναπτυχθεί για τα δικαιώματα των ασθενών με AIDS. Το 1989 διαγνώσθηκε και ο ίδιος με AIDS. Δημιούργησε μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των ασθενών, ενώ έφτασε μέχρι τα δικαστήρια διεκδικώντας το δικαίωμα χρήσης μαριχουάνας από ασθενείς με AIDS για ιατρικούς λόγους.

Ο Kiyoshi Kuromiya πέθανε το 2000 από επιπλοκές από καρκίνο σε ηλικία 57 ετών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ