Κοσμος

Πρώτος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία ως το 2027

Και η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου ως το τέλος του έτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο
Πετρέλαιο © Unsplash

Ουκρανία: Η ΕΕ σκοπεύει να απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ως το 2027, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Τζεντιλόνι .

Κατά δύο τρίτα θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους αλλά και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

Η Γερμανία σταματά να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του 2022

 

Η Γερμανία θα σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, έπειτα από μια συνάντησή της σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου με τους ομολόγους της από χώρες της Βαλτικής.

«Λέω λοιπόν εδώ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ναι, η Γερμανία επίσης καταργεί πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας» δήλωσε η Μπέρμποκ.

Και πρόσθεσε: «Θα μειώσουμε κατά το ήμισυ το πετρέλαιο μέχρι το καλοκαίρι και θα το μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, σε έναν κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη, γιατί η κοινή μας έξοδος, η πλήρης έξοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η κοινή μας ισχύς».

Η Λετονία καλεί την Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μπέρμποκ, ο Λετονός ομόλογός της Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει περαιτέρω το εμπόριο της με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών ενέργειας.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι η Ρωσία δεν θα ηρεμήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα συνεχίσει να ενεργεί εχθρικά» εκτίμησε ο Ρίνκεβιτς. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία και πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αυτό αφορά επίσης τον ενεργειακό τομέα».

Σημειώνεται ότι υλοποιώντας ένα μακροχρόνιο ενεργειακό πλάνο η Λιθουανία κατάφερε να απαλλαχθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ