- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ιρλανδία: Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε μεσαιωνικό πύργο (βίντεο)
Τους τον παραχώρησε ο ιδιοκτήτης
Στην Ιρλανδία Ουκρανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται σε μεσαιωνικό πύργο του 15ου αιώνα. Τι δήλωσαν οι ιδιοκτήτες του.
Όταν ο Ιρλανδός Μπάρι Χόχιαν και η Ισπανίδα σύζυγός του Λόλα παρακολουθούσαν Ουκρανούς να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, αλλά δεν είχαν χώρο στο σπίτι τους στη Μαδρίτη να φιλοξενήσουν κάποιους, αποφάσισαν να τους προσφέρουν ως κατάλυμα το δεύτερο σπίτι τους, έναν πύργο του 15ου αιώνα, στη δυτική Ιρλανδία.
Μέσα σε μια ημέρα ο Χόχιαν πετούσε για την Πολωνία, έχοντας ανοίξει για πρώτη φορά έναν λογαριασμό στο Facebook με στόχο να προσφέρει καταφύγιο. Συνολικά 11 Ουκρανοί -μια ομάδα από το Ντνίπρο και μια ακόμη από την Ζαπορίζια, κοντά στη Μαριούπολη- επέστρεψαν μαζί του στον Πύργο Μπαλιντούλι.
«Ήμαστε ψυχικά ράκη για ίσως και πάνω από μια εβδομάδα. Δεν ήμαστε σίγουροι τι κάναμε και απλώς προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα για εκείνους» εξηγεί ο Χόχιαν, ο οποίος μένει στον τετραώροφο πύργο μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο έφηβα παιδιά τους.
«Σήμερα, κάθε εβδομάδα βελτιώνεται...Βλέπεις ότι τους φεύγει ένα βάρος. Έρχονται διαρκώς άνθρωποι που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Είναι στ' αλήθεια "céad míle fáilte" (σ.σ. χίλια καλώς ορίσατε) από τον λαό της Ιρλανδίας» προσθέτει.
23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ιρλανδία - Η ζωή στον μεσαιωνικό πύργο
Οι 11 Ουκρανοί συγκαταλέγονται στους 23.000 πρόσφυγες που έχουν μέχρι στιγμής καταφύγει στην Ιρλανδία. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα τετραπλασιαστεί -ανάλογο με το 2% του πληθυσμού- και ότι σύντομα θα πρέπει να τους φιλοξενήσει σε συνεδριακά κέντρα ή αθλητικούς χώρους.
Εναν μήνα μετά την άφιξή τους, πέντε πρόσφυγες από την ομάδα που ζει στον μεσαιωνικό πύργο, έχουν ήδη βρει δουλειές.
Τα παιδιά τους έχουν εγγραφεί στα σχολεία και παίζουν στον εξωτερικό χώρο του πύργου μαζί με ντόπια παιδιά, των οποίων οι οικογένειες διαρκώς δωρίζουν πράγματα -από περισσευούμενα ψυγεία και τηλεοράσεις μέχρι καλάθια με φρέσκα αυγά και παραλήπτη τη Μαρία Ναζάρτσουκ, την φουρνάρισσα της ομάδας αυτής των Ουκρανών προσφύγων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η 45χρονη πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.