Κοσμος

Η Σαγκάη ελπίζει τώρα σε αλλαγή του κλίματος

Λιγότερες νέες μολύνσεις εκτός των περιοχών καραντίνας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Σαγκάη ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος
Η Σαγκάη ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος © ΕPA Pool

Η Σαγκάη ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της Covid.

Οι αρχές στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, τη Σαγκάη, ανακοίνωσαν σήμερα μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 έξω από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα σε δύο συνοικίες της πόλης, ενισχύοντας τις ελπίδες για αλλαγή του κλίματος στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ κάποια εργοστάσια αρχίζουν να επαναλειτουργούν.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την επανέναρξη της παραγωγής της εταιρίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla στο εργοστάσιο της Σαγκάης χθες, ύστερα από παύση των εργασιών για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν στον κατάλογο των 600 και πλέον εταιριών που η κινεζική κυβέρνηση είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχουν προτεραιότητα στο να ξανανοίξουν ή να συνεχίσουν να λειτουργούν, στη Σανγκάη.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη τις τελευταίες ημέρες καταγράφει καθοδική τάση», δήλωσε ο Γου Τσιανγού, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της πόλης, σε τακτική συνέντευξη Τύπου σήμερα. «Η μετάδοση εντός της κοινότητας έχει ουσιαστικά καμφθεί».

Τα αυστηρά μέτρα του lockdown που επιβλήθηκαν αφότου ξεκίνησε η έξαρση στις αρχές Μαρτίου είχαν ως αποτέλεσμα τα 25 εκατ. κάτοικοι της πόλης να παλεύουν με απώλεια εισοδήματος, προβλήματα στις προμήθειες τροφίμων, αποχωρισμό των μελών της οικογένειάς τους και κακές συνθήκες καραντίνας.

Ενώ 16,3 εκατ. άνθρωποι απαγορεύεται να βγουν από τα διαμερίσματά τους ή τα συγκροτήματα κατοικιών τους, πρόσθεσε ο Γου, 7,85 εκατ. μπορούν να επιστρέψουν στα εργοστάσια ή να περπατήσουν σε εξωτερικό χώρο, συγκριτικά με 2 εκατ. την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο κάποιοι από αυτούς που υπόκεινται σε χαλαρότερους περιορισμούς λένε ότι συνεχίζουν να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια που χρειάζονται από τους τοπικούς αξιωματούχους για να βγουν έξω.

Οι αρχές αύξησαν τα ημερήσια τεστ σε κατοίκους αυτή την εβδομάδα καθώς και τη μεταφορά θετικών κρουσμάτων και των στενών τους επαφών σε κέντρα καραντίνας έξω από τη Σαγκάη.

Σαγκάη: 16.407 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού

Οι αρχές στη Σαγκάη κατέγραψαν χθες 16.407 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού τοπικής μετάδοσης, συγκριτικά με 17.332 μία ημέρα νωρίτερα. Τα συμπτωματικά κρούσματα μειώθηκαν στα 2.494 από τα 3.084. Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων του τωρινού κύματος της πανδημίας να ανέρχεται σε 17, όλοι τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Πολλοί κάτοικοι έχουν δηλώσει, ωστόσο, ότι μέλος της οικογένειάς τους πέθανε αφού μολύνθηκε με COVID-19 στις αρχές Μαρτίου, αλλά τα περιστατικά αυτά δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.

Τα νέα κρούσματα εκτός των περιοχών καραντίνας μειώθηκαν χθες σε 390 από 550 μία ημέρα νωρίτερα. Δύο από τις 16 συνοικίες της Σανγκάης, η Τζινσάν και το Τσονγκμίνγκ, ανακοίνωσαν μηδενικά νέα κρούσματα εκτός των περιοχών καραντίνας ενώ επτά είχαν μονοψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Τα αυστηρά μέτρα ελέγχου στην Κίνα έχουν πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Ενώ κάποιες εταιρίες αρχίζουν και πάλι να επαναλειτουργούν τα εργοστάσιά τους, οι αναλυτές δεν αναμένουν σταθερή ανάκαμψη της παραγωγής.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να διανυκτερεύσουν στον χώρο εργασίας τους και τα εργοστάσια πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σε εφοδιαστικές γραμμές και την πρόσβαση στις αγορές, με τις εφοδιαστικές αλυσίδες να πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες πόλεις και τα προβλήματα σε λιμάνια και τις μεταφορές. Πολλές εταιρίες που τους επιτρέπεται να ξαναρχίσουν την παραγωγή τους βρίσκονται ενώπιον ενός επιμελητειακού «εφιάλτη», προειδοποίησε αξιωματούχος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ