- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη, όπως αναμενόταν, να σταματήσει τη δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Νεότερα δημοσιεύματα του Reuters αναφέρουν ότι τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να σταματήσει τη δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και να τη μεταφέρει στη Σαουδική Αραβία.
Πρόκειται για μία απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης των σχέσεων Άγκυρας-Ριάντ, όπως εκτιμούν διεθνείς εκτιμητές.
Να θυμίσουμε πως τις προηγούμενες ημέρες, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να μεταφερθεί στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας η δίκη ερήμην των 26 υπόπτων από την εν λόγω χώρα.
Μετά την απόφαση, ο υπουργός δικαιοσύνης της Τουρκίας επεσήμανε πως «η κυβέρνηση επρόκειτο να εγκρίνει το αίτημα, το οποίο ωστόσο καταδίκασαν οργανώσεις για τα δικαιώματα».
«Εδώ δεν μας κυβερνάει μια οικογένεια, όπως στην Σαουδική Αραβία. Έχουμε ένα δικαστικό σύστημα που ανταποκρίνεται στα παράπονα των πολιτών: ως εκ τούτου θα ασκήσουμε έφεση», δήλωσε σήμερα η Χατιτζέ Τσενγκίζ, η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι, στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Για εκείνη, ο Τούρκος εισαγγελέας συμμορφώθηκε με τα "σαουδαραβικά αιτήματα": «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αρχές δεν θα κάνουν τίποτα. Πώς μπορούμε να φανταστούμε πως οι δολοφόνοι θα κάνουν έρευνα για τον εαυτό τους;», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της, τον Γκιοκμέν Μπασπινάρ, «η απόφαση αυτή παραπομπής της υπόθεσης αντιβαίνει στον νόμο και συνιστά παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας».
«Δεν υφίσταται καμία δίωξη στην Σαουδική Αραβία. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ήδη κλείσει τη δίκη και αποφασίσει να αθωώσουν πολλούς υπόπτους», υπενθύμισε ο δικηγόρος.
Κασόγκι: Καταγγελίες από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις τελευταίες μέρες ένα θάψιμο πρώτης τάξεως της υπόθεσης Κασόγκι κατόπιν αιτήματος των σαουδαραβικών αρχών, καθώς η υπόθεση αυτή αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο για την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο περιφερειακές σουνιτικές δυνάμεις.
«Το δικαστήριο δέχθηκε να παραπέμψει την υπόθεση στην Σαουδική Αραβία έτσι απλά, με μια φράση, χωρίς καν να (ειδοποιήσει) τους δικηγόρους για την απόρριψη των αιτημάτων τους», σημειώνει σε ανάρτησή της στο Twitter η Μιλένα Μπουγιούμ, μια εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.
Για τον Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Κωνσταντινούπολη, με αυτήν την απόφαση «η Τουρκία στέλνει ένα τρομακτικό μήνυμα για τον σεβασμό της στην ελευθερία του Τύπου».
Στις 2 Οκτωβρίου του 2018 ο 59χρονος τότε Σαουδάραβας δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο είχε πάει για να ζητήσει ένα έγγραφο που ήταν απαραίτητο για τον γάμο του, σύμφωνα με την Τουρκία.
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης υπερασπίστηκε τη θέση του υποστηρίζοντας ότι "η υπόθεση σέρνεται επειδή οι εντολές του δικαστηρίου δεν μπορούν να εκτελεστούν, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι ξένοι πολίτες".
Την ημέρα του φόνου, η Τσενγκίζ περίμενε το θύμα στον δρόμο, αλλά ο αρραβωνιαστικός της δεν ξαναφάνηκε ποτέ και ποτέ δεν βρέθηκαν λείψανά του.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευτεί τότε να "κάνει τα πάντα" για να διαλευκανθεί ο "πολιτικός" και "προμελετημένος" φόνος του δημοσιογράφου, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει "βάρβαρη δολοφονία".
Ωστόσο η Άγκυρα ευρισκόμενη στην δίνη μιας οικονομικής κρίσης που συνδέεται με την κατάρρευση του νομίσματός της και με υψηλό πληθωρισμό άνω του 60% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, επιδιώκει την προσέγγιση με την σαουδαραβική μοναρχία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πολλαπλασιάζει εδώ και μήνες τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης με περιφερειακές δυνάμεις --Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Ισραήλ μεταξύ άλλων--, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου επικείμενη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει λάβει πρόσκληση.
Έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορεί τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν ότι "επικύρωσε" την δολοφονία, η οποία εκτελέστηκε από ομάδα πρακτόρων που είχαν έρθει από την Σαουδική Αραβία.
Αφού αρνήθηκε τον φόνο, το Ριάντ κατέληξε λέγοντας ότι διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους.
Έπειτα από μια αδιαφανή δίκη στην Σαουδική Αραβία, 5 Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και 3 σε ποινές φυλάκισης --οι θανατικές ποινές έχουν έκτοτε μετατραπεί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες
Ξοδεύτηκαν περίπου 2 εκατ. δολάρια για βασιλικό καβούρι Αλάσκας και 6,9 εκατ. δολάρια για αστακούς
Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
Συνδέθηκε με τα περιστατικά τον Ιανουάριο στη Μινεάπολη
Πιθανή επιστροφή του φαινομένου το καλοκαίρι, με ενισχυμένο σενάριο και παγκόσμιες επιπτώσεις
Σύλληψη μετά από ένταλμα Ελλάδας - Έφεση προαναγγέλλει η υπεράσπιση
Ισραηλινά πλήγματα στη Basij στην Τεχεράνη, με νεκρό τον διοικητή και ανώτατα στελέχη
Λειτουργούσε ως γέφυρα ανάμεσα στα πιο σκληροπυρηνικά στρατιωτικά στελέχη και τις πιο μετριοπαθείς πολιτικές φατρίες
Γιατί η διαφυγή με αυτοκίνητο μπορεί να αποβεί θανατηφόρα - Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης
Χρειάστηκαν 21 χρόνια από το άνοιγμα του εστιατορίου
Ο Τραμπ κατηγορεί συμμάχους για έλλειψη στήριξης και θέτει θέμα επανεξέτασης συμμετοχής
Βετεράνος των ειδικών δυνάμεων και της CIA - Η σύζυγός του σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
Ρήγμα με συμμάχους για το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ακραίες λύσεις
Ο Μακρόν απορρίπτει στρατιωτική εμπλοκή στα Στενά Ορμούζ – Θέτει όρο την παύση εχθροπραξιών
Η ΕΕ χρηματοδοτεί τις επισκευές, με το Κίεβο υποχωρεί εν μέσω πιέσεων Ουγγαρίας και Σλοβακίας
Απορρίπτει την πρόταση ντε Βέβερ και προειδοποιεί για κινδύνους επιστροφής σε «κανονικότητα»
Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας Αλί Λαριτζανί
Ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας αμφισβητεί τον πόλεμο, καταγγέλλοντας απουσία απειλής
Συνολικά ζητά 20 εκατ. δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.