Κοσμος

Ουγγαρία - Εκλογές: Προς επανεκλογή και νέα θητεία ο Βίκτορ Ορμπαν

Τα πρώτα αποτελέσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουγγαρία - Εκλογές: Προς επανεκλογή και νέα θητεία ο Βίκτορ Ορμπαν
Ο Βίκτορ Όρμπαν © Thierry Monasse / Getty Images / Ideal Image

Ουγγαρία - Εκλογές: Προς επανεκλογή και τέταρτη θητεία ο Βίκτορ Ορμπαν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο υπερεθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν, αναδεικνύεται νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν αυτήν την Κυριακή κερδίζοντας τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά το κλείσιμο των κάλπεων και τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο σχηματισμός του Orbán, Fidesz, αναμένεται να λάβει το 49% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Ενωμένοι για την Ουγγαρία», που συγκεντρώνει αριστερά κόμματα, περιβαλλοντολόγους, φιλελεύθερους και τη λαϊκιστική δεξιά, θα συγκέντρωνε το 41%, σύμφωνα με το δημοσκοπικό ινστιτούτο Median.

Σε σχέση με τις έδρες, η δημοσκόπηση δίνει 122 στο συνδυασμός Fidesz-KDNP και 77 στην αντιπολίτευση. 

Οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς, με βάση την ενσωμάτωση, αλλά είναι σαφές ότι το Fidesz του Όρμπαν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Με βάση τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του Όρμπαν διατηρεί την δύναμή του στη Βουλή με 133 έδρες. Η αντιπολίτευση λαμβάνει 56 έδρες και το ακροδεξιό «Η χώρα μου» λαμβάνει 8 έδρες. 

Ουγγαρία - Όρμπαν: Τον ευνόησε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία έχει ωφελήσει τον Όρμπαν, ο οποίος έχει παρουσιαστεί στο εκλογικό σώμα ως ο εγγυητής της σταθερότητας σε ταραχώδεις εποχές.

Εκπρόσωποι του κυβερνώνοντος κόμματος της Ουγγαρίας, δήλωσαν πως περιμένουν νίκη με ίδιο σχεδόν αποτελέσμα με το 2018. Πριν από τέσσερα χρόνια, το κόμμα του Όρμπαν είχε λάβει 133 έδρες (από τις 199) και ποσοστό 49,27% επί των ψήφων.

Οι ίδιες πηγές λένε πως στα πρώτα αποτελέσματα που λαμβάνουν από εκλογικά τμήματα, το κόμμα προηγείται με περίπου 5 μονάδες αλλά μοιάζει δύσκολο να λάβει τα 2/3 των εδρών. Αυτός ο στόχος αφορά τη δυνατότητα να προχωρά σε συνταγματική αναθεώρηση ο Βίκτορ Όρμπαν όποτε επιθυμεί, όπως έκανε ως τώρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ