Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: 1 μήνας από τη ρωσική εισβολή - 70 εικόνες

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται και να ελπίζουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
  • Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται για ένα ακόμη 24ωρο, με τις μάχες να είναι σφοδρές και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 συμπληρώνεται ένας μήνας από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Τα τελευταία δεδομένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν αυτό που τονίζουν εδώ και ημέρες διεθνείς αναλυτές και δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν αξιωματούχοι στο Κίεβο. Οι Ρώσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών, οι οποίοι δίνουν μάχη για κάθε δρόμο και για κάθε κτίριο σε πόλεις που πολιορκούνται. Οι Ρώσοι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις σε περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Το τίμημα για τον ουκρανικό λαό όμως είναι βαρύ. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο σε χώρες του εξωτερικού -κυρίως σε Πολωνία, Σλοβακία και Μολδαβία. Όλοκληρες πόλεις έχουν καταστραφεί, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει σε ισχύ το «Plan B». Οι Ρώσοι διαλύουν το Χάρκοβο. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες μέχρι το κέντρο της πόλης έχουν μετατρέψει τη Μαριούπολη σε πόλη-φάντασμα όπως και το Μικολάιβ, το τελευταίο εμπόδιο πριν από την Οδησσό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρά σε έναν αργό «πόλεμο φθοράς», βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές, μπλοκάροντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους, πολιορκώντας πόλεις και σκοτώνοντας αμάχους.

Ακόμα και όταν υπήρχαν αχτίδες ελπίδας από τις διαπραγματεύσεις και το ειρηνευτικό σχέδιο των 15 σημείων, οι Ουκρανοί ήταν επιφυλακτικοί και δεν απέκλειαν ο Πούτιν να «αγοράζει» απλά χρόνο για να αναδιοργανωθεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία και να πέσουν οι πόλεις -κλειδιά, καθώς βασικός σχεδιασμός του Κρεμλίνου είναι να ελεγχθεί η παραλιακή ζώνη που ξεκινά από τα σύνορα και καταλήγει στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία.

Σε συγκλονιστικό βίντεο για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δείχνει τι έχει συμβεί στην καθημερινότητα των Ουκρανών από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει έναν μήνα και ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μάχη για τη ζωή, τα σπίτια και τις αξίες τους, προκαλώντας θαυμασμό. Με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, ο χρόνος έχει σταματήσει, με βίντεο που δείχνουν το πριν και το μετά να θυμίζουν τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Οι Ουκρανοί δεν σταματούν να αντιστέκονται και να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον, αναζητώντας μια «κανονικότητα» μέσα στη φρίκη και τα δεινά του πολέμου και αντλώντας δύναμη από το τραγούδι και τη μουσική: Ένα τραγούδι σε καταφύγιο από το κοριτσάκι στο Κίεβο, ένας γάμος στα χαρακώματα του Κιέβου, μια μελωδία των Bon Jovi στην Οδησσό την ώρα που στήνονται οδοφράγματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου