Κοσμος

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Η Μαντλίν Ολμπράιτ πέθανε στα 85 της χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαντλίν Ολμπράιτ σε δημόσια εμφάνισή της στις ΗΠΑ
Μαντλίν Ολμπράιτ © EPA / MICHAEL REYNOLDS

Μαντλίν Ολμπράιτ: Πέθανε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ - Υπήρξε διπλωμάτης και πολιτικός.

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ηλικία 85 ετών. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το CNN, Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν κεντρικό πρόσωπο στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον. Υπηρέτησε πρώτα ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη πριν γίνει η κορυφαία διπλωμάτης του έθνους στη δεύτερη θητεία του. Υποστήριξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, πίεσε να παρέμβει η συμμαχία στα Βαλκάνια για να σταματήσει η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση, προσπάθησε να μειώσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Μαντλίν Ολμπράιτ
Μαντλίν Ολμπράιτ © EPA

Ήταν πρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τη δεκαετία μεταξύ του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μια εποχή που προανήγγειλε ο Πρόεδρος George HW Bush ως μια «νέα παγκόσμια τάξη».

Η Μαντλίν Ολμπράιτ είχε δηλώσει στο NBC το 1998: «Στεκόμαστε ανάστημα και βλέπουμε πιο μακριά από άλλες χώρες στο μέλλον, και βλέπουμε τον κίνδυνο εδώ για όλους μας. Ξέρω ότι οι Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες με στολή είναι πάντα έτοιμοι να θυσιαστούν για ελευθερία, δημοκρατία και αμερικανικός τρόπος ζωής».

Μαντλίν Ολμπράιτ
Μαντλίν Ολμπράιτ © EPA

Μαντλίν Ολμπράιτ: «Ήταν παθιασμένη με τη δύναμη για Δημοκρατία και Ελευθερία», λέει ο Μπιλ Κλίντον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, απέτισε φόρο τιμής στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, που πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Μ. Ολμπράιτ υπήρξε «μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπληρώνοντας ότι ο θάνατός της είναι «μια τεράστια απώλεια για τον κόσμο σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τα μαθήματα της ζωής της περισσότερο από ποτέ».

«Όταν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, έγινε η φωνή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπήρξε μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Μπιλ Κλίντον σε ανακοίνωσή του.

«Ο θάνατος της Μαντλίν είναι μια τεράστια απώλεια για τον κόσμο σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τα μαθήματα της ζωής της περισσότερο από ποτέ», συνέχισε. Συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την υπέροχη φιλία που είχαμε και τις σοφές συμβουλές που μας έδινε επί τόσα πολλά χρόνια».

Madeleine Albright, first female US secretary of state, dies at 84 l ABC7

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε για την απώλεια της Μαντλίν Ολμπράιτ ότι ο ίδιος και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Λόρα Μπους, είναι «συντετριμμένοι» από τον θάνατο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, την οποία θα θυμούνται ως μια διπλωμάτη που «κατανοούσε από πρώτο χέρι τη σπουδαιότητα των ελεύθερων κοινωνιών για την ειρήνη στον κόσμο μας».

Madeleine Albright, first female Sec. of State, dies at 84

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις      

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ