Κοσμος

Ανυποχώρητος ο Πούτιν στην Ουκρανία: Οι όροι του στον Μακρόν

Τι απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος για τη Μαριούπολη και την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί. Τι ισχυρίστηκε για τους αμάχους στη Μαριούπολη και το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας -όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν- αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

«Ο Πούτιν αρνήθηκε ότι ο ρωσικός στρατός βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε, επίσης, ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευτούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Η Ουκρανία δεν αφήνει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη - Τι είπε ο Πούτιν στον Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους».

Μια νέα προσπάθεια σήμερα Κυριακή (06.03) για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μια πόλη που ζούν 450.000 κατοίκους, «διεκόπη», ανακοίνωσε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Russia-Ukraine conflict: Mariupol medics treat patients, residents salvage food amid shelling

«Προβοκάτσια» από την Ουκρανία βλέπει ο Πούτιν στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζιε

Το άλλο μεγάλο ερώτημα που συζήτησαν Μακρόν και Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και του Ζαπορίγιε, όπου ξέσπασε φωτιά.

Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη την ώρα που έφευγε αυτοκινητοπομπή

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ