Κοσμος

Θα μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ; - Τι απαντά ο πρόεδρος της χώρας

Πότε θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν - Τι θα συζητήσουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλεξιπτωτιστής με σημαία του ΝΑΤΟ
Αλεξιπτωτιστής με σημαία του ΝΑΤΟ © Pixabay

Η Φινλανδία και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τι απάντησε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο για την επικείμενη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στη Φινλανδία ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 τη χώρα του να παραμείνει ήρεμη σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το αν θα ζητήσει ή όχι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Από το προεδρικό γραφείο του Φινλανδού αξιωματούχου ανακοινώθηκε πως αύριο, Παρασκευή (04.03), θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Στη μέση μιας οξείας κρίσης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παραμένουμε ψύχραιμοι και να αξιολογούμε επιμελώς τον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στην ασφάλειά μας» αναφέρει ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφότου συναντήθηκε με βουλευτές και υπεύθυνους του αμυντικού τομέα.

Από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε αργότερα πως «κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο οι πρόεδροι θα συζητήσουν για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συνέπειες του πολέμου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ».

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας γνωρίζει σήμερα γρήγορες και θεαματικές αλλαγές» υπογράμμισε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει «απολύτως την ανησυχία που αισθάνονται οι Φινλανδοί και την ανάγκη να αντιδράσουμε στην κατάσταση».

Φινλανδία, αδέσμευτη στρατιωτικά - Πόσο πιθανό είναι να μπει στο ΝΑΤΟ

Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία προκάλεσε ζωηρή συζήτηση στη Φινλανδία για το κατά πόσο η χώρα αυτή, που είναι αδέσμευτη στρατιωτικά, έχει τώρα την ευκαιρία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι, για πρώτη φορά, μια πλειοψηφία Φινλανδών τάσσεται υπέρ της ένταξης.

Αιτήματα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ συγκέντρωσαν στο τέλος Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα θα συζητηθεί από τους βουλευτές του φινλανδικού κοινοβουλίου.

Στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενεργήσει από κοινού με τη γειτονική της Σουηδία. Ενδεχόμενη ένταξη αυτών των δύο χωρών θα αύξανε, πάντως, τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» -προειδοποίηση που αγνοήθηκε από το Ελσίνκι.

Η «φινλανδοποίηση» στον Ψυχρό Πόλεμο και η σοβιετική απειλή

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, παρέμεινε ουδέτερη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι τα σοβιετικά στρατεύματα δεν θα καταλάμβαναν τη χώρα.

Η σκανδιναβική αυτή χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει έκτοτε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί μια στενή σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας μοιράζεται με τη συμμαχία πληροφορίες και πόρους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ