Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής

Πυραυλικές επιθέσεις, εκρήξεις και οδομαχίες

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νυχτερινοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο
Νυχτερινοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο @Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται για τέταρτη μέρα οι μάχες - Το Κίεβο υπό πολιορκία. Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα (28.02).

Η μάχη για τον έλεγχο του Κιέβου συνεχίστηκε για τέταρτη μέρα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Δύση αύξησε την πίεση στη Μόσχα, αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη. Επιπλέον, τα 27 κράτη - μέλη αποφάσισαν να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή η Μαριούπολη βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης τα ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Τη Δευτέρα (28.02) το πρωί θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. την ώρα που οι Ουκρανοί δεν σταματούν να αντιστέκονται.

Ukraine Live Camera - Multiple View Points [Russian Invasion]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

00.32 Η Ρωσία κατέστρεψε το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου. Ποιο ήταν το «Mriya»

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom. Η συνέχεια ΕΔΩ.

RIP UKRAINE'S MAJESTIC ANTONOV 225 MRIYA - 4K

00.20 To νορβηγικό κρατικό ταμείο αποσύρεται από τη Ρωσία. Στα 2,7 δισ. δολάρια η ζημία για τη Μόσχα

Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα παγώσει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και θα αρχίσει μια πλήρη έξοδο από τη χώρα αυτή στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

«Ο στόχος είναι το ταμείο να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το πετρελαϊκό αυτό ταμείο, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, διαθέτει συμμετοχές περίπου 2,7 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με το νορβηγικό Τύπο.

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη Ρωσία.

00.08: Βίντεο με κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα

Οι Ουκρανοί αντισκέκονται. Η Ρωσία τα βρίσκει «σκούρα» στην Ουκρανία, με την τέταρτη ημέρα των εχθροπραξιών να έχει σημαντικές απώλειες για τον ρωσικό στρατό.

23.30 Η ρωσική Aeroflot ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει από αύριο, Δευτέρα, όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση της ΕΕ να κλείσει το σύνολο του εναέριου χώρου της σε όλα τα ρωσικά αεροπλάνα.

«Εξαιτίας περιορισμών που αφορούν τον εναέριο χώρο, τους οποίους έθεσαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές αρχές, η Aeroflot αναστέλλει από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της προς το σύνολο των ευρωπαϊκών προορισμών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε.

23.22 Νεκροί 352 άμαχοι από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματισθεί

23.15 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλεί σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα, κατόπιν αιτήματος των Δυτικών, απόφαση με την οποία συγκαλείται για αύριο, Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.

23.00 Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ και Γαλλίας για τη Ρωσία: Εγκαταλείψτε τη χώρα

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ και Γαλλία για τη Ρωσία σήμερα Κυριακή (27.02). Οι δύο χώρες ζητούν από τους πολίτες τους να φύγουν το συντομότερο από τη Ρωσία. Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική οδηγία έρχεται, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στη Λευκορωσία.

22.52 Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία - Πόσα όπλα θα αγοράσει για την Ουκρανία

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή», λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία. Η συνέχεια ΕΔΩ.

22.45 Παγκόσμια κατακραυγή για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο σε 40 εικόνες.

22.40 Λουκασένκο: Οι δυτικές κυρώσεις οδηγούν σε «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κατηγόρησε τη Δύση ότι με τις κυρώσεις της σπρώχνει τη Ρωσία σε «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο». Η συνέχεια ΕΔΩ.

22.25: Ποιες χώρες της Δύσης στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ε.Ε. για πρώτη φορά στην ιστορία της θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, προκειμένου να αντικρούσει τις ρωσικές δυνάμεις. «Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συνέχεια ΕΔΩ.

22.18 Η Μις Ουκρανία 2015 στέλνει μήνυμα νίκης στον πόλεμο με τη Ρωσία

«Όποιος περάσει τα ουκρανικά σύνορα, θα σκοτωθεί», αναφέρει στην ανάρτησή της η πρώην Μις Ουκρανία 2015, Αναστάζια Λένα. Η συνέχεια ΕΔΩ.

miss-ukrania-2015.jpg

22.00 Πόλεμος Ουκρανία: Νέες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Αυξάνονται οι διαδηλώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Στους δρόμους οι πολίτες ζητούν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει, την ίδια στιγμή που και δεύτερος Ρώσος ολιγάρχης διαφωνεί με τη ρωσική εισβολή.

21.20 Σε κατάσταση πολιορκίας η Μαριούπολη

Αναφορές για νέους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στη Λευκορωσία. Η συνέχεια ΕΔΩ

 

20:32 Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ τη Δευτέρα

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, την ώρα που οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

20.08 Η Ρωσία παραδέχεται ότι έχει νεκρούς

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας επισημαίνεται πως οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μικρότερες από αυτές που υπέστη η Ουκρανία, χωρίς όμως να αναφέρει αριθμούς,

19.27 Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Δένδια για την Ουκρανία

Με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια επικοινώνησε ο ομόλογός του των ΗΠΑ, κ. Άντονι Μπλίνκεν.  Ο κ. Μπλίνκεν συλλυπήθηκε τον υπουργό για την απώλεια των 10 Ελλήνων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

18.55 Οι Ουκρανοί άνοιξαν ιστοσελίδα για τους Ρώσους αιχμαλώτους

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας άνοιξε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με φωτογραφίες και στοιχεία των Ρώσων αιχμαλώτων, προκειμένου να μπορέσουν να τους αναζητήσουν οι συγγενείς τους (200rf.com).

18.41 Η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της  για τα ρωσικά αεροσκάφη.

17.20 Οδησσός: Εγκλωβισμένο πλοίο υπό ελληνική σημαία με Έλληνες ναυτικούς

Εγκλωβισμένο στον λιμένα Γιούζνε της Οδησσού βρίσκεται φορτηγό πλοίο ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.

16.07 «Ο συναγερμός Πούτιν για τα πυρηνικά αποτελεί μέρος μοτίβου κατασκευασμένων απειλών»

Η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», είπε η κ. Ψάκι μιλώντας στο δίκτυο ABC.

15.47 «Ναι» από το Κίεβο για διαπραγματεύσεις στα σύνορα της Λευκορωσίας

Η ουκρανική προεδρία παρουσιάζεται να δίνει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά, όχι στο Μινσκ, αλλά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

15.32 Ο Πούτιν θέτει σε επιφυλακή τα πυρηνικά της Ρωσίας

Διαταγή στην στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση υψηλού συναγερμού φέρεται να έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

14.54 Ρωσικά ΜΜΕ: Συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις ο Ζελένσκι

Συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις επί λευκορωσικού εδάφους ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι λίγο πριν εκπνεύσει η ρωσική διορία, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ. Είχε προηγηθεί επικοινωνία του Ουκρανού προέδρου με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της.

14.35 Ουκρανικές πηγές: Υπό τον πλήρη έλεγχο μας το Χάρκοβο

Τον πλήρη έλεγχο του Χάρκοβο έχει η Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

«Η πόλη ελέγχεται πλήρως από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

14.05 Επικοινωνία Ζελένσκι – Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Νωρίτερα το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας το ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να περνούν από την επικράτειά του.

Ο Ζελένσκι δεν έχει δώσει προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία.

13.20 Στη Χάγη προσφεύγει η Ουκρανία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την παραποίηση της έννοιας της γενοκτονίας, προκειμένου να δικαιολογήσει μια επίθεση. Αιτούμαστε να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση που θα καλεί να διακόψει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της αμέσως και αναμένουμε να ξεκινήσουν δίκες την επόμενη εβδομάδα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Λίγο μετά, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είπε στο Ukrainian TV ότι η χώρα της θα αποδείξει σε μια δίκαιη δίκη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «βασικός εγκληματίας πολέμου» του 21ου αιώνα.

12.51 ΥΠΕΞ: Νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ρώσο πρέσβη

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί την Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

12.17 Ρωσικό τελεσίγραφο για διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία δίνει διορία μέχρι τις 15.00 (16:00 ώρα Ελλάδας) στην Ουκρανία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία.

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα περιμένουν την απάντηση της Ουκρανίας για συνάντηση στο Γκόμελ μέχρι τις 15:00, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

11.35 Εκκενώνεται το χωριό Σαρτανά όπου έχασαν τη ζωή τους Έλληνες

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον Γενικό Πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις δυνατότητες αρωγής προς τους Έλληνες πολίτες και τους Ομογενείς στην Ουκρανία.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη ενημέρωσε ότι ο Δήμαρχος του χωριού Σαρτανά ζήτησε από τον πληθυσμό του χωριού να το εκκενώσει και να μετακινηθεί στην Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στους ανωτέρω την ευγνωμοσύνη του για το έργο που συντελούν και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, δεδομένου ότι η ασφάλεια και η προστασία των Ελλήνων πολιτών και Ομογενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η Πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της υποδοχής πολιτών που έρχονται στην Μολδαβία και την Ρουμανία από την Ουκρανία.

11.16 Η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό με C-130

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

11.01 Ο Έλον Μασκ ενεργοποίησε την υπηρεσία Stralink

Ο όμιλος SpaceX του δισεκατομμυριούχου, Έλον Μασκ, ενεργοποίησε την υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην χθεσινή έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ζητούσε βοήθεια από τον μεγιστάνα.

10.15 Οδομαχίες στο Χάρκοβο

Οδομαχίες έχουν ξεσπάσει στο Χάρκοβο μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων. Βίντεο στα social media εμφανίζουν ρωσικές μονάδες μέσα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους. Ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

10.06 «Όχι» Ζελένσκι για συνομιλίες με τη Ρωσία στη Λευκορωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στη Λευκορωσία, λέγοντας πως και το ίδιο το Μινσκ συνεργεί στη ρωσική εισβολή.

Ο ίδιος βέβαια άφησε ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες.

09.43 Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για διάλογο

Μια ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και από το γραφείο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και περιμένει την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας.

09.08 Σειρήνες στο Κίεβο

Προειδοποιητικές σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ήχησαν ξανά στο Κίεβο, το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters.

08.37 Οι Ρώσοι περικύκλωσαν Χερσώνα & Μπερντιάσκ, μπήκαν στο Χάρκοβο

Το πρωί της Κυριακής ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ» που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Χάρκοβο (βορειοανατολικά), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα μια «διείσδυση» του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης.

«Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος», ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

08.07 Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με το Reuters, στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, με βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας να παρουσιάζει ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

08.02 Πυραυλική επίθεση στα περίχωρα του Κιέβου

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα ξημερώματα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

08.00 O Τραμπ καταδικάζει την ρωσική εισβολή και «προσεύχεται» για τους Ουκρανούς

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είπε ότι προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό, σε μια μεταστροφή της στάσης του, από την περασμένη εβδομάδα όταν είχε επαινέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο συνέδριο των Συντηρητικών (CPAC) στη Φλόριντα, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και θα περιοριστεί η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να στηρίξει το ρούβλι.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τραμπ είχε προκαλέσει την αντίδραση στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όταν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «ιδιοφυείς» και «αρκετά έξυπνες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ