Κοσμος

Και δεύτερος Ρώσος ολιγάρχης τάσσεται κατά του πολέμου

Μετά τον Μιχαήλ Φρίντμαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα (δεξιά) είναι ένας από τους λεγόμενους ρώσους ολιγάρχες που ανήκουν στον κύκλο του ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν και ελέγχουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώ
Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν © ΕPA Pool

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Όλεγκ Ντεριπάσκα, με ανάρτησή του στο Telegram ζήτησε να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες «το συντομότερο δυνατό».

Λίγες ώρες μετά την είδηση ότι ο ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν τάχθηκε κατά της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, ένας άλλος άνθρωπος του ευρύτερου κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. 

«Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal (RUAL.MM), στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο μέσω των μετοχών του στη μητρική εταιρεία En+ Group.  Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes, η καθαρή αξία του Ντεριπάσκα υποχώρησε κατά 47%, στα 3,58 δισ. δολάρια από τα 6,76 δισ.

Σημειώνεται ότι ο Ντεριπάσκα o οποίος διαθέτει και κυπριακό διαβατήριο είχε πει στις 21 Φεβρουαρίου ότι δεν θα γίνει πόλεμος.

Υπενθυμίζεται ότι Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις τον 53χρονο Ντεριπάσκα και σε άλλους σημαίνοντες Ρώσους το 2018, λόγω των δεσμών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την καταγγελλόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παλαιότερα ο Ντεριπάσκα είχε προσλάβει τον Πολ Μάναφορτ για εκκρεμείς υποθέσεις με το FBI. Ο Μάναφορτ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα των αμερικανικών αρχών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. 

Το επεισόδιο με τον Πούτιν

Στην ιστορία έχει μείνει το απίστευτο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον Ολεγκ Ντεριπάσκα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ο δεύτερος ταξίδεψε ως την πόλη Πικάλεβο για να υποχρεώσει τον μεγιστάνα να πληρώσει επιτέλους τους εργάτες των ορυχείων του.

Ο Πούτιν, φανερά εκνευρισμένος, αφού έβρισε τον Ντεριπάσκα παρουσία των εργατών του χαρακτηρίζοντάς τον αναίσθητο, του πέταξε κατάμουτρα ένα στυλό και τον διέταξε εκείνη τη στιγμή να βάλει την υπογραφή του στις εντολές πληρωμών. Ο Nτεριπάσκα υπέγραψε αμέσως και κατάπιε για πάντα την ταπείνωση.

Vladimir Putin takes Oleg Deripaska to task

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ