- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αφρικανική Ένωση: «Όχι» στο Ισραήλ
Το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τη διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης ήταν τα πραξικοπήματα που σημειώθηκαν στην αφρικανική ήπειρο
Στην ετήσια διάσκεψη των 55 μελών της Αφρικανικής Ένωσης που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, απερρίφθη αίτημα του Ισραήλ για συμμετοχή ως παρατηρητής
Tο περασμένη Σαββατοκύριακο έγινε στην Αντίς Αμπέμπα η ετήσια διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης, πρόεδρος της οποίας είναι ο Moussa Faki Mahamat από το Τσαντ. Το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τη διάσκεψη ήταν τα πραξικοπήματα που σημειώθηκαν προσφάτως στην αφρικανική ήπειρο: στη Μπουρκίνα-Φάσο, στο Μάλι, στη Γουινέα και στο Σουδάν. Ο Moussa Faki Mahamat απέδωσε «αυτό το πένθιμο κύμα» στην ισλαμιστική τρομοκρατία: «Ξέρουμε τις αιτίες των ανατροπών των κυβερνήσεων,» είπε, «οι χώρες μας κλονίζονται από την τζιχαντιστική κρίση».
Αν και στο πρόβλημα της τρομοκρατίας όλες οι χώρες συμφώνησαν και την καταδίκασαν, στο αίτημα του Ισραήλ να συμμετέχει ως παρατηρητής στην Αφρικανική Ένωση δεν υπήρξε ομοφωνία: μάλιστα, η Νότια Αφρική και η Αλγερία δήλωσαν ότι η ίδια η εξέταση του αιτήματος ερχόταν σε αντίθεση με τη στήριξή τους στους Παλαιστινίους. Τελικά, χθες, δεύτερη μέρα της διάσκεψης, η Αφρικανική Ένωση αποφάσισε να μην το θέσει σε ψηφοφορία και να την αναβάλει επ’ αόριστον. Έτσι κι αλλιώς, πολλές χώρες θα το καταψήφιζαν, μεταξύ των οποίων η Ρουάντα, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Καμερούν και η Νιγηρία, ενώ υπήρχαν φόβοι για διάσπαση της Αφρικανικής Ένωσης η οποία έχει καταφέρει να επιζήσει επί 20 χρόνια.
Το Σάββατο, όταν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμετ Σταγέχ ζήτησε από τους Αφρικανούς ηγέτες να μη δεχτούν το Ισραήλ, ο Moussa Faki απάντησε ότι τα μέλη της Ένωσης θα «συζητούσαν με νηφάλιο τρόπο» και τον καθησύχασε επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στον «αγώνα της ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων». Ο Faki πρόσθεσε πάντως ότι η θέση του Ισραήλ ως παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση ίσως θα ήταν «εργαλείο για την ειρήνη».
Δεν είναι γνωστό στη διάσκεψη η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών στην αιθιοπική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται η έδρα της τα τελευταία 10 χρόνια. Οι παρατηρητές αναρωτιούνται αν συζητήθηκε το πρόβλημα του πολέμου που εκτυλίσσεται εδώ και 15 μήνες στη βόρεια Αιθιοπία μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών του Μετώπου Απελευθέρωσης του Tigre (TPLF). Oι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 400.000 άτομα βρίσκονται σε κατάσταση λιμού.
Αν και ο Nιγηριανός διπλωμάτης Bankole Adeoye δήλωσε ότι «στην ημερήσια διάταξη βρίσκονταν όλες οι συγκρούσεις», πρέπει να σημειωθεί ότι ο Faki και η Αφρικανική Ένωση περίμεναν εννέα μήνες μέχρι να στείλουν απεσταλμένο ειρηνοποιό στην περιοχή: μόλις τον περασμένο Αύγουστο μετέβη στη βόρεια Αιθιοπία ο Νιγηριανός πρώην πρόεδρος Olusegun Obasanjo με αποστολή την κατάπαυση του πυρός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.