- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στη Μόσχα ο Μακρόν με στόχο τη λύση του «Ουκρανικού»
Ο Γάλλος πρόεδρος ποντάρει στην διπλωματία
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φθάνει σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Με στόχο να συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ο Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα, αύριο το Κίεβο ενώ χθες είχε 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.
Οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό εν όψει του ταξιδιού.
Σημειώνεται πως ο Μακρόν είχε όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας (στις 28 Ιανουαρίου, στις 31 Ιανουαρίου και στις 03 Φεβρουαρίου), όπερ σημαίνει πως έχει ήδη γίνει μια κάποια προεργασία αναφορικά με όσα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακολουθήσουν.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Journal du Dimanche χθες Κυριακή ο Μακρόν δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι «η Ουκρανία, αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων… με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ως εκ τούτου, είναι «επείγον να προχωρήσουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων που χρειάζεται βαθιά η Ευρώπη μας και η οποία βασίζεται στην βασική αρχή της κυριαρχίας της ισότητας μεταξύ των κρατών», είπε.
Γαλλικές πηγές αφήνουν παράλληλα να εννοηθεί, πάντοτε σύμφωνα με το Reuters, πως η πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν θα ήταν ικανοποιημένη εάν κατάφερνε να αποσπάσει μια δέσμευση από τον Πούτιν περί έστω μερικής απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα.
Το Κρεμλίνο ωστόσο από την πλευρά του, υπενθυμίζεται πως έχει καταθέσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο μια σειρά από αιτήματα, υπό μορφή εγγυήσεων ασφαλείας, στα οποία επιστρέφει και τα οποία δεν σταματά να υπενθυμίζει στους Δυτικούς.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.